Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-09-22 14:18:48 +0300 Majoritatea copiilor au ochii verzi la naștere, însă culoarea ochilor se schimbă pe măsură ce bebelușul se dezvoltă. Când se schimbă culoarea ochilor bebelușului?

Când se schimbă culoarea ochilor bebelușului?

Când se schimbă culoarea ochilor bebelușului? 470 900
Majoritatea copiilor au ochii verzi la naștere, însă culoarea ochilor se schimbă pe măsură ce bebelușul se dezvoltă.

Melanina este pigmentul care oferă culoare ochilor, pielii și părului. Cantitatea de melanină din iris determină culoarea ochilor pe care o va avea bebelușul și aceasta poate fi controlată în principal de genetică.

ADN-ul bebelușului - care este determinat de către ADN-urile părinților -  va stabili dacă ochii acestuia vor fi albaștri, căprui, verzi sau dacă vor avea o altă nuanță.

Copilul se poate naște cu ochii albaștri, însă la puțin timp ochii pot avea o altă nuanță. Lumina este un alt factor, având în vedere că stimulează producția de melanină și în funcție de corpul fiecăruia, cantitatea de melanină poate crește sau poate rămâne neschimbată.

Foarte multe persoane cred în următoarea ecuație: Dacă ambii părinți au ochii căprui, atunci copilul va avea cu siguranță aceeași culoare a ochilor. Însă, acest lucru nu este adevărat. Sunt o mulțime de gene care contribuie la determinarea culorii ochilor. Spre exemplu, dacă unul dintre bunicii sau străbunicii copilului a avut ochii albaștri, atunci există posibilitatea ca bebelușul să moștenească acea genă.

Culoarea ochilor nu poate fi prezisă nici măcar la naștere. Cele mai mari schimbări ale nivelului de melanină apar în primele 6-9 luni de viață. Vei putea observa că în această perioadă ochii copilului pot avea o nuanță mai închisă sau chiar o culoare diferită.

Totodată, culoarea ochilor a unui copil este determinată de cantitatea de melanină prezentă în iris.

  • 32% ochi albaștri/gri;
  • 25% ochi negri;                
  • 16% ochi căprui;
  • 12% ochi verzi.

Abia la vârsta de 1 an majoritatea bebelușilor capătă o culoare permanentă a ochilor, însă nu este valabil pentru toți. Există și cazuri în care culoarea ochilor copiilor se schimbă până la vârsta de 6 ani, însă aceste cazuri sunt destul de rare.

ATENȚIE!  - În general, culoarea ochilor a unui bebeluș se schimbă fără a îi afecta vederea sau alte funcții oculare. Însă, în cazul rar în care doar un ochi își schimbă culoarea sau dacă observi o anumită înnorare a privirii, atunci este cazul să ceri sfatul medicului pediatru sau oftalmologului.

Sursa: Parents.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI