Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-23 11:10:44 +0200 Sunt atât de multe detalii la care trebuie să te gândești odată ce se naște copilul, încât este posibil să omiți cea mai importantă perioadă din viața bebelușului: primele ore de viață. Ce se întâmplă cu bebelușul imediat după naștere?

Ce se întâmplă cu bebelușul imediat după naștere?

Ce se întâmplă cu bebelușul imediat după naștere? 470 900
Sunt atât de multe detalii la care trebuie să te gândești odată ce se naște copilul, încât este posibil să omiți cea mai importantă perioadă din viața bebelușului: primele ore de viață.

1. Căldura corpului

Bebelușul s-a dezvoltat într-un mediu ferit, călduros mai bine de 9 luni, iar odată ce face cunoștință cu o altă lume, complet diferită de ceea ce cunoaște, acesta are nevoie să simtă căldură și siguranță. Astfel, este recomandat să iei copilul în brațe și să îl faci să se simtă cât mai confortabil pentru a identifica mai multe aspecte familiare în noul mediu.

2. Contactul piele-pe-piele

Nu doar că te va ajuta să creezi o conexiune mai puterică, ci îți va face și copilul să se simtă în siguranță. Dacă ești la prima sarcină, este posibil să nu reușești de prima dată să ții copilul într-o postură potrivită și relaxantă, însă va fi doar o chestiune de timp până când vei reuși. Poți cere sfatul moașei sau asistentei care a fost alături de tine la naștere.

3.  Colectatea sângelui din cordonul ombilical

Odată ce doctorul va tăia cordonul ombilical, acesta va colecta sânge din cordonul ombilical pentru a determina grupa sanguină a copilului, dar și pentru efectarea anuitor teste. Un studiu recent susține faptul că medicii nu ar trebui să taie cordonul ombilical imediat după naștere, ci ar fi indicat să aștepte câteva minute pentru a permite sângelului din placentă să ajungă în corpul copilului, reducând astfel riscul anemiei sau al deficienței de fier.

4. Aspirarea

Uneori, un bebeluș se poate naște cu lichid în exces în gură sau nas. Așadar, nu fi speriată dacă doctorul va aspira acel lichid în repetate rânduri.

5. Evaluarea Apgar

Resprația, reflexele, bătăile inimi, culoarea și chiar tonusul muscular sunt evaluate conform standardelor Apgar, oferindu-i-se o notă.

6. Alăptatea

De obicei, alăptarea trebuie să aibă loc la primul contact piele-pe-piele. Însă, este posibil ca acest lucru să necesite timp, ceea ce înseamnă că nu este cazul să te panichezi dacă bebelușului îi ia și câteva ore să o facă.

7. Resuscitatea

Dacă bebelușul a avut parte de probleme la naștere, este posibil să aibă nevoie de resuscitare și atenție sporită mai ales în primele zile. Corpul său are nevoie de timp pentru a se adapta tranziției din pântec într-o lume complet nouă.

8. Copilul născut prin cezariană

Dacă ai născut prin cezariană, este posibil ca bebelușul să petreacă primele ore departe de tine. Odată ce va trece de aspirarea căilor respiratorii, evaluarea Apgar și măsurarea corpului, acesta va fi hrănit cu formulă (lapte praf), deoarece majoritatea mamelor care au născut prin cezariană nu au lactație imediat după naștere.

9. Antibiotice

După naștere, este foarte posibil ca bebelușului să îi fie administrate antibiotice sub formă de picături pentru ochi. Acestea protejează copilul împotriva infecțiilor oculare cauzate de chlamidia sau gonoree la care ar putea fi expus la naștere și care ar putea să cauzeze orbire. În unele cazuri, aceste picături sunt administrate în timpul alăptării sau la primul contact piele-pe-piele.

10. Vitamina K

De asemenea, bebelușului i se poate administra o doză de vitamina K pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

11. Prima baie a copilului

Odată ce îi este stabilizată temperatura corpului, una dintre asistente va spăla/curăța copilul cu ajutorul unui burete. Apoi, este timpul pentru examinarea pediatrică.

12. Teste

După una sau două zile, copilul va fi testat prin intermediul unor analize sanguine pentru hipotiroidism, fenilcetonurie, virusul HIV, boli metabolice sau genetice. Este recomandat să se aștepte 2 zile înainte de realizarea acestor analize, deoarece majoritatea semnelor nu sunt vizibile în primele 48 de ore de viață.

Sursa: Scarymommy.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI