Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-24 11:04:45 +0200 Un medic specialist trage câteva semnale de alarmă în privința ultimului trend nutrițional: evitarea produselor cu gluten. 4 motive pentru care dieta unui copil trebuie să conțină gluten

4 motive pentru care dieta unui copil trebuie să conțină gluten

4 motive pentru care dieta unui copil trebuie să conțină gluten 470 900
Un medic specialist trage câteva semnale de alarmă în privința ultimului trend nutrițional: evitarea produselor cu gluten.

Produsele fără gluten încep să capete o notorietate tot mai mare, însă ceea ce nu știu foarte multe persoane este faptul că acestea nu se potrivesc tuturor. Deși o dietă fără gluten poate funcționa pentru adulți, sunt câteva motive pentru care o astfel de dietă nu este recomandată copiilor.

1. Glutenul nu este toxic.

Mâncarea este compusă din 3 elemente de bază: grăsimi, carbohidrați și proteine. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz, ingrediente care sunt extrem de comune, mai ales în cazul mâncării procesate.

Pentru 1% dintre adulți și copii, genetica și glutenul nu se împacă, declanșând boala celiacă(intoleranța la gluten) care poate deteriora mucoasa intestinală și poate conduce la probleme gastro-intestinale și nutrivive destul de serioase.

Însă, pentru 99% dintre copii, glutenul nu le afectează intestinele și nu declanșează anumite probleme de sănătate. Până în prezent, știința nu a demonstrat faptul că există ceva toxic în gluten care poate afecta la scală largă. O dietă echilibrată care conține gluten, dar și fructe, legume, proteine și carbohidrați reprezintă cea mai bună soluție pentru sănătatea unui copil.

2. O dietă fără gluten poate fi insuficientă pentru dezvoltarea unui copil.

Mâncarea fără gluten nu este automat mâncare sănătoasă. Fructele și legumele nu conțin gluten și ar trebui incluse în alimentația copiilor. Însă, o prăjitură fără gluten este tot o prăjitură. Produsele fără gluten care le înlocuiesc pe cele tradiționale sunt deseori mai bogate în calorii, conținând acid folic și vitamina B în exces, ceea ce poate declanșa un dezechilibru persoanelor care trebuie să aibă grijă de greutate.

Produsele fără gluten sunt sărace în fibre, iar acestea sunt esențiale pentru sănătatea gastrointestinală. De aceea, foarte mulți copii care consumă produse fără gluten suferă de constipație. Atunci când sunt în creștere, copiii au nevoie de o nutriție echilibrată.

3. O dietă fără gluten poate face mai greu de determinat dacă un copil are sau nu boala celiacă.

Părinții sunt niște detectivi uimitori și aceștia sunt capabili de cele mai multe ori să depisteze dacă copilul are sau nu o problemă. Însă, câteva simptome nu sunt suficiente pentru a pune un astfel de diagnostic.

Dacă ești îngrijorată în privința faptului că boala celiacă este o afecțiune pe care copilul ar putea să o aibă, atunci vorbește cu doctorul specialist, iar el va monitoriza starea de sănătate a copilului și va face testele necesare. Dacă vei alege calea mai simplă, adică aceea de a-i stabili copilului o dietă fără gluten fără un test în prealabil, trebuie să știi că un test de sânge nu poate face diferența între un copil perfect sănătos și unul care suferă de intoleranță la gluten, dar nu consumă astfel de produse.

4. Produsele fără gluten sunt limitate și scumpe.

Nu este deloc simplu să consumi strict produse fără gluten și este și mai complicat atunci când este vorba de un copil. Înainte de a limita opțiunile nutritive ale copilului tău și de a-l face să se simtă diferit față de ceilalți, asigură-te că are cu adevărat nevoie de produse fără gluten. De asemenea, pe cât de limitate sunt opțiunile, pe atât de scumpe sunt, ceea ce poate reprezenta o provocare financiară să creezi o alimentație fără gluten.

Sursa: Time.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI