Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-04-11 10:34:46 +0300 Știai că bebelușii care cresc într-un mediu sau o familie care pune accentrul pe comunicare au un IQ mai mare? 5 metode prin care îți poți ajuta copilul să vobească

5 metode prin care îți poți ajuta copilul să vobească

5 metode prin care îți poți ajuta copilul să vobească 470 900
Știai că bebelușii care cresc într-un mediu sau o familie care pune accentrul pe comunicare au un IQ mai mare?

Totodată, acești copii au rezultate mai bune la învățătură în primii ani de școală, comparativ cu cei care se dezvoltă în medii liniștite.

Descoperirea a fost publicată în cartea „Diferențe elementare în viața de zi cu zi a copiilor americani” scrisă de Betty Hart și Todd Risley.

De obicei, primele cuvinte ale unui copil sunt de neuitat pentru mama sa. Însă, când este indicat ca un părinte să înceapă să comunice cu copilul său? Știai că există copii care rostesc cel puțin 3 cuvinte în primele 8 luni de viață? Ei bine, cu puțin efort și tu îți poți determina copilul să vorbească mai cursiv, dacă vei aplica sfaturile de mai jos.

  1. Începe să îi vorbești cât mai devreme!

Chiar dacă bebelușul tău este încă în stadiul gânguritului, nu trebuie să aștepți ca primul cuvânt rostit să fie din inițiativa acestuia. Poți începe să îi vorbești copilului tău încă din prima zi de viață. Astfel, el îți va recunoaște vocea și se va atașa mult mai repede, însă, cu timpul, va putea învăța și o parte din cuvintele pe care i le comunici. Va dura o perioadă până când vocabularul acestuia se va dezvolta suficient încât să poată comunica coerent, însă dacă vei acorda suficient timp, vei vedea și rezultate.

  1. Ajută-l să realizeze conexiuni!

Chiar și bebelușii pot avea zile pline. Dacă îi vei descrie fiecare activitate, în cele din urmă va putea asocia anumite cuvinte cu momentele cheie ale zilei. Dacă privește un anumit obiect, descrie-i-l și explică-i funcțiile acestuia. Chiar dacă ți se poate părea că este prea multă informație, este recomandat să îi oferi cât mai multe detalii copilului pentru a putea realiza conexiuni.

  1. Citește-i o poveste!

Indiferent că este la vârsta la care poate înțelege o acțiune sau nu a trecut de stadiul gânguritului, este indicat ca înainte de culcare să îi citești copilului o poveste. Alege cartea în funcție de vârsta acestuia, pentru a te asigura că atât conținutul poveștii, cât și design-ul cărții este unul adecvat. Arată-i cât mai multe poze pentru a-i stimula creativitatea și, în timp ce îi citești, i le poți descrie. Pentru bebelușii de până în 6 luni poți alege o carte 3D, pentru a îi permite să înțeleagă mesajul ascuntând, văzând și atingând.

  1. Încurajează-l să vorbească!

Este adevărat, copilul poate fi prea mic pentru a purta un dialog sau chiar pentru a construi o propoziție. Însă, asta nu înseamnă că el nu înțelege o parte din mesaj. De cele mai multe ori, copiii gândesc mult mai mult decât reușesc să exprime, iar onomatopeele reprezintă vocabularul acestora. Încurajează-l să le folosească și nu renunța la continuarea conversației, chiar dacă poate părea că porți un monolog. De asemenea, copiii comunică și prin gesturi, indicând de cele mai multe ori cu degetul subiectul de interes.

  1. Ține copilul departe de televizor și internet!

Sunt o mulțime de posturi de televiziune dedicate copiilor de toate vârstele, iar oferta de pe internet este chiar mai bogată de atât. Însă, pe cât de atractive sunt, pe atât de dăunătoare pot deveni cel puțin pentru bebelușii de până în 2 ani. Toți părinții sunt tentați să creadă că pot obține aceleași rezultate la capitolul comunicare dacă își lasă copiii să privească anumite programe TV, însă rareori această premisă este adevărată. O animație nu poată un dialog cu copilul tău. Un personaj de desene animate nu îi răspunde cu un zâmbet, iar aceste reacții sunt importante pentru stimularea copilului. Dialogul este important, dacă nu crucial pentru a-l determina să vorbească mai repede.

Sursa: Momjunction.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI