Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-24 11:32:00 +0200 Durează o viață întreagă să descoperi cum să fii mamă, însă poți afla în doar câteva minute tot ce trebuie să știi despre travaliu. 6 întrebări frecvente despre travaliu

6 întrebări frecvente despre travaliu

6 întrebări frecvente despre travaliu 470 900
Durează o viață întreagă să descoperi cum să fii mamă, însă poți afla în doar câteva minute tot ce trebuie să știi despre travaliu.

Cum știi că ești pe cale să naști? Cum se realizează ruptura sacului amniotic? Cât de puternice sunt durerile odată ce se declanșează travaliul? Sunt întrebări pe care orice femeie însărcinată și le pune, într-un moment sau altul al existenței sale. Mai jos, vei putea găsi răspunsuri complete și de încredere la câteva dintre întrebările critice de care se lovesc toate femeile însărcinate.

1. Care sunt primele seme ale travaliului?

În timpul sarcinii, o mucoasă lichidă blochează cervixul pentru a preveni o infecție uterină. Spre sfârșit, aceasta este eliminată, împreună cu câteva picături de sânge, așa că nu ar trebui să te sperie prezența sângelui. Pierderea mucusului se poate declanșa chiar și cu șase săptămâni înainte de travaliu, însă majoritatea femeilor au parte de acest proces doar cu câteva ore înainte de naștere.

2. Cum se realizează ruptura sacului amniotic?

Acest proces mai este cunoscut ca ruperea apei. Când sacul amniotic (locul în care este poziționat fetusul) se rupe, nu vei simți nici un fel de durere, dar vei observa o cantitate semnificativă de lichid curgând. De asemenea, dacă debitul este constant, acesta poate fi confundat cu o simplă secreție vaginală sau urinală.

Pentru a fi cât mai sigură, plasează-ți un absorbant pe lenjeria ta. Dacă lichidul este inodor, transparent sau are o culoare ușor gălbuie, atunci poți fi sigură ca ți s-a rupt apa. Chiar dacă nu reprezintă întotdeuna declanșarea travaliului, este necesar să îți suni medicul. Dacă sacul aminiotic se rupe între săptămâna 37 și 42, cel mai probabil vei da naștere în următoarele 24-48 de ore.

Dacă observi un lichid verzui închis în secrețiile tale, asta înseamnă că ele conțin meconium și că fătul este în primejdie, dintr-un motiv sau altul. În acest caz, trebuie să iți anunți doctorul cât mai repede.

3. Ce sunt durerile nașterii (travaliul)?

Singura indicație reală și clară că ești pregătită să naști o reprezintă contracțile puternice și regulate care cauzează dilatarea cervixului. Însă, în ultimul timestru al sarcinii, pe măsură ce se apropie termenul nașterii, este posibil să fii indusă în eroare de niște mico-contracții ale uterului, numite Braxton-Hicks. Acestea durează aproximativ 30 de secunde și au scopul de a ajuta la extinderea segmentului uterin inferior, maturizarea colului uterin și coborârea fătului. Contracțiile reale care semnalează declanșarea travaliului încep ușor și devin treptat tot mai frecvente și dureroase (la 5 la 10 minute).

4. Când trebuie să te duci la spital?

-Dacă ai contracții regulate și dureroase (mai dese de una la 10 minute);

- Dacă ți se rupe apa;

- Dacă observi o sângerare;

- Dacă simți orice fel de durere în uter fără a avea contracții;

- Dacă nu simți fătul activ.

În cazul unuia din simptomele de mai sus, trebuie să te pregătești cu calm pentru o vizită la spital. Roagă-ți partenerul de viață să te însoțească și nu uita geanta pentru maternitate (pe care trebuie să o ai pregătită), agenda și eventualele notițe sau îndurmări de care vrei să se țină cont la naștere. Anunță-ți doctorul sau personalul calificat al clinicii de îndată, în funcție de îndrumările pe care le-ai primit de la aceștia. 

Când ajungi la clinică, vei trece printr-o examinare ginecologică pentru a verifica dacă ești pregătită pentru naștere. În cazul unui răspuns afirmativ, vei fi transferată în sala de nașteri. Trebuie doar să te relaxezi și să faci tot ceea ce ai învățat în clase prenatale pentru o naștere nedureroasă. Nu consuma mâncare solidă și lichidă pentru a evita greața și vărsăturile în stadiile avansate ale travaliului. 

5. Ce este epidurala?

Epidurala este un anestezic injectat în coloană. Această procedură durează între 20 și 40 de minute, iar efectele se mențin pentru câteva ore, unele femei având nevoie de doze adiționale. Preferabil, epidurala se face atunci când cervixul este dilatat 5-6 cm și contracțiile sunt destul de intense. Anestezicul are impact asupra abdomenului și picioarelor, amorțind nervii care transportă mesajele de durere de la uter și cervix la creier. Astfel, este asigurată o naștere fără durere.

Din cauza anesteziei, nu vei putea simți contracțiile, iar asistenta îți va atinge ambomenul, pentru a-ți indica momentul potrivit pentru a împinge. În unele cazuri, este introdus și un cateter în vezica urinară, pentru că unul din rezultatele anesteziei este acela că anulează senzația de urinare.

Având în vedere că este necesară prezența unui anestezist pentru a efectua epidurala, trebuie să informezi personalul medical că îți dorești o anestezie epidurală, pentru  a fi prezent în timp util. Analgezicul poate provoca hipotensiune, greață, vărsături sau dureri de cap severe, însă efectele secundare pe termen lung nu au fost confirmate. După naștere, ar trebui să stai în pat pentru a te recupera cât mai rapid după anestezie.

6. Ce trebuie să faci dacă ești însărcinată cu gemeni?

Nașterea unor gemeni este un proces complicat și cere prezența a doi doctori obstetricieni, 2 pediatri și 2 moașe. Chiar dacă travaliul este unul deloc ieșit din comun, este posibil ca medicii să se folosească de forceps sau de cezariană, decizii care nu ar trebui să va îngrijoreze absolut deloc. Nașterea va depinde de poziția fetușilor în uter, având în vedere că sunt mai multe posibilități. Dacă ambii fetuși au o poziție cefalică, nașterea se va desfășura în mod natural, pe cale vaginală. 

Dacă primul copil are o poziție cefalică și al doilea o poziție ischiatica, probabil primul copil se va naște vaginal, iar al doilea prin cezariană. După nașterea primului copil ar putea trece o lungă perioadă de timp înainte de durerile se intoarcă, întârziind astfel livrarea celui de-al doilea.

În cazul unei sarcinii cu tripleți, este de preferat efectuarea unei  nașteri prin cezariană, nu doar pentru că embrionii pot avea proiecții anormale, ci și pentru că ar putea fi prea mici sau chiar nepregătiți să îndure presiunea pe care o vor suferi la naștere. Tripleții vor necesita îngrijire pediatrică suplimentară atunci când se vor naște.

Comentarii

Neutral avatar

PARTENERI