Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-29 13:52:59 +0200 Anxietatea face parte din viața tuturor, la un anumit nivel. Însă, pentru copii o astfel de emoție puternică poate să fie frustrantă, înfricoșătoare și chiar copleșitoare. 7 adevăruri despre copii și anxietate

7 adevăruri despre copii și anxietate

7 adevăruri despre copii și anxietate 470 900
Anxietatea face parte din viața tuturor, la un anumit nivel. Însă, pentru copii o astfel de emoție puternică poate să fie frustrantă, înfricoșătoare și chiar copleșitoare.

Mai mult decât orice, este important ca orice copil să înțeleagă faptul că toate persoanele au episoade de anxietate. Trebuie să realizeze că este ceva normal.

Mai jos, vei putea găsi câteva sfaturi folositoare oricărui părinte care încearcă să afle mai multe despre anxietate și cum îți pot ajuta copiii să-și depășească fricile.

  1. Relaxează-te, e normal.

Deși este un subiect mult prea puțin dezbătut, anxietatea își face loc în viețile tuturor, într-un fel sau altul. Explică-i copilului tău acest aspect, că este normal ca din când în când să simtă că lucrurile scapă de sub control și că inevitabil totul va reveni la vechiul curs.

  1. Anxietatea poate fi transformată într-o lecție de viață.

Impulsul unui părinte este acela de a-și proteja copiii de orice discomfort sau teamă, însă dacă vor fi capabili să își înfrunte singuri teama, vor putea să se protejeze singuri. Oferă-i copilului tău sprijinul de care are nevoie și discută orice problemă, pentru a diminua impactul.

  1. Vei putea observa semnele.

Semnele anxietății diferă în funcție de vârstă, iar copiii pot dezvolta anumite frici și pe parcursul vieții. Cu timpul, vei putea detecta semnele care îți determină copilul să fie neliniștit, deoarece va avea tendința să se izoleze cât mai mult în acele momente.

  1. Răspunsul tău are un impact major.

Dacă simți că un anumit aspect sau o situație îi declanșează copilului tău sentimentul de teamă, este indicat să îl încurajezi să vorbească despre ce îl deranjează. Ia în serios gândurile și sentimentele acestuia, deoarece maniera în care percepe un copil lumea este diferită de cea a unui adult. Dacă nu îi poți împărtăși gândurile, încearcă să nu le minimizezi sau să le ignori. Oricât de irelevante ți s-ar părea motivele care declanșează anxietatea copilului, pentru el sunt reale.

  1. Găsește lucruri în comun.

Puterea exemplului funcționează de minune în acest caz. Explică-i copilului că și tu ai avut anumite frici în copilărie și oferă-i detalii, pentru a putea vizualiza cât mai bine faptul că și părinții lui au trecut prin aceleași etape.

  1. Părinții pot transmite fricile copiilor.

Vorbește despre problemele și fricile tale cu cineva apropiat sau cu o persoană specializată care te va putea ajuta să le înfrângi. Este recomandat să cauți ajutor atunci când ai nevoie, indiferent că este vorba de un prieten sau de un psiholog.

Copiii sunt deseori oglinda părinților și chiar dacă vei face tot posibilul să îi ții la distanță de problemele pe care le ai, aceștia vor remarca fricile și le vor copia mai devreme sau mai târziu.

  1. Copiii tânjesc după calmitate.

Păstrează-ți calmul atunci când copiii se simt copleșiți de fricile lor. Sigur, este dificil și pentru tine, ca părinte, să observi că teama a luat controlul vieții copilului tău, chiar și pentru o perioadă scurtă, însă dacă vei adopta o atitudine similară, nu vei rezolva nimic. Rămâi calmă și explică-i copilului că treptat va fi capabil să găsească singur anumite metode prin care să își controleze emoțiile.

Sursa: Popsugar.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI