Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-02 11:20:34 +0200 Află cum poți gestiona eficient timpul liber al copilului tău! Timpul liber al copilului tău

Timpul liber al copilului tău

Timpul liber al copilului tău 470 900
Află cum poți gestiona eficient timpul liber al copilului tău!

Copiii au nevoie să petreacă timp jucându-se, uitându-se la televizor sau relaxându-se cu familia și prietenii. Însă, toate aceste activități trebuie făcute cu o anumită măsură, pentru că foarte mulți copii au tendința de a exagera cu timpul pe care îl petrec în fața televizorului sau jucându-se pe calculator.

Este tot mai evident faptul că televiziunea influențează semnificativ imaginația și subconștientul copiilor. Ceea ce văd până la vâsta de 12 ani rămâne impregnat în subconștient, iar după această vârstă, au tendința de a reproduce acțiunile și comportamentele pe care le întâlnesc. Chiar dacă televiziunea are și anumite aspecte bune, este de datoria părinților să gestioneze acest mijloc doar în avantajul copiilor.

Pașii de bază:

  • Pentru a-ți determina copilul să nu petreacă foarte mult timp în fața televizorului este nevoie de puterea exemplului. Este necesar ca nici tu să nu te uiți foarte mult la televizor, pentru a fi exemplul de care acesta are nevoie.
  • Folosește televizorul doar în scopurile în care ai vrea să-l folosească și copilul tău. Canalele muzicale și educaționale sunt cele mai potrivite.
  • Evită să folosești această activitate ca recompensă.
  • Totodată, nu folosi privarea de televizor ca pedeapsă, pentru că îi vei da falsa impresie că îi răpești o activitate importantă.
  • Evită să lași televizorul apris la o reuniune de familie.
  • Folosește filtre pentru copiii mai micuți.
  • Copiilor mai mari le poți sugera câteva canale TV pe care le pot urmări, fără a le impune.

Despre jocurile video

În funcție de vârsta copilului, unele jocuri sunt foarte folositoare. Jocurile de viteză și strategie sunt cele mai indicate, deoarece acestea sporesc percepția vizuală și kinetică a copiilor. Mișcările lor subtile se îmbunătățesc, în vreme ce percepțiile lor cognitive cresc. Activitatea lor vizuală este intensificată și copilul este capabil să își îmbunătățească simultan și nivelul informațiilor. Jocurile video pot fi motivul unei reuniunui între prieteni, al competiției sau chiar al muncii de echipă, ceea ce transformă aceasă activitate într-una prioritară. Astfel, copiii împart opinii relavente și, de ce nu, viziuni.

ATENȚIE: Jocurile online sunt extrem de periculoase pentru copii. Cel mai mare pericol îl reprezintă expunerea pe care aceștia o au într-o lume necunoscută. Chiar dacă sunt extrem de distractive, impactul pe care îl au asupra copiilor este unul dăunător, deoarece crează dependență și determină tot mai mulți copii să petreacă un timp îndelungat în fața calculatorului.

Timpul recomandat pentru joacă

Un copil trebuie să sa joace în medie 45 de minute pe zi. În perioada adolescenței, aceast interval poate fi prelungit până la o oră. Dacă acesta va depăși cu mult intervalul stabilit, atunci vor exista implicații serioase. Copiii și adolescenții care își ocupă majoritatea timpului cu jocuri video tind să confunde standardele reale cu cele virtuale. De exemplu, adolescenții pasionați de jocuri video caută partenere care să semene tot mai mult cu eroinele, unde predomină puterea și agresivitatea. Totodată, aceștia consideră că violența este o tehnică importantă în viața cotidiană.

Jocuri care ajută la dezvoltarea personalității

Majoritatea jocurilor de strategie și cele care nu implică un fir epic (o poveste).

Câteva exemple pozitive: IKARIAM, GREPOLIS, Age of Empires, Mythicwars.

Câteva exemple de evitat:          RPG (Role Playing Games) – Jocuri de rol;

                                                 WOW (World of Warcraft).

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI