Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-04-10 12:25:46 +0300 Chiar dacă nu s-a găsit încă o cauză concretă a apariției colicilor, poți afla cum să ușurezi viața copilului tău în cazul apariției acestei afecțiuni. Colicile bebelușilor: De ce apar?

Colicile bebelușilor: De ce apar?

Colicile bebelușilor: De ce apar? 470 900
Chiar dacă nu s-a găsit încă o cauză concretă a apariției colicilor, poți afla cum să ușurezi viața copilului tău în cazul apariției acestei afecțiuni.

Nou-născuții suferă adesea de dureri minore în zona abdomenului, cunoscute drept colici. Acestea apar la puțin timp de la naștere și după aproximativ trei luni dispar treptat.

  • Toți bebelușii suferă de colici?

Nu toți bebelușii suferă de această afecțiune minoră, ci doar aproximativ 20%. De obicei, colicii apar în a doua săptămână de viață și dispar în cea de-a treia lună.

  • Ce cauzează apariția colicilor?

Încă nu este cunoscută o cauză anume a apariției colicilor la nou-născuți. Atât copii care sunt alăptați, cât și cei hrăniți artificial pot suferi de colici. Sunt o mulțime de teorii legate de etimologia colicilor, însă acestea nu au fost dovedite.

  • Teorii

Durerea: Una dintre teorii susține faptul că la baza declanșării colicilor stă durerea localizată în diverse zone ale corpului. Acestă ipoteză nu a fost dovedită, ci din contră. În urma unei analize detaliate, s-a ajuns la concluzia că ‘furia’ este mai degreaba una din cauze și nu durerea.

Gazele: Există o teorie care susține că această afecțiune este cauzată de balonare și reflux gastroesofagian. Însă, tot mai multe studii susțin contrariul, adică faptul că balonarea și refluxul gastroesofagian sunt urmări ale colicilor, având în vedere că bebelușii care suferă de colici plâng mai intens ca ceilalți și inhalează mai mult aer.

Alergia la lapte: Acest caz implică un procent foarte mic al nou-născuților care dezvoltă, de asemenea, simptome alergice. În acest caz, tratamentul este alăptarea exclusivă.

Problemele gastro-intestinale: Colicii sunt adesea prezenți la copiii care au reflux acid sau sunt constipați.

Bacteriile intestinale: Un studiu recent realizat la Universitatea din Texas declară că o bacterie numită klebsiella, care a fost detectată în intestinul sugarilor cu colici, poate fi una din cauzele coliciilor.

Teoriile comportamentale: Această teorie afirmă că sugarii care au colici sunt mai iritabili, au nevoie de mai mult timp să se calmeze și, prin urmare, sunt într-o permanentă încercare de a atrage atenția. De asemenea, lipsa unei relații adecvate între un copil și mama sa se poate manifesta prin colici. 

     Te-ar putea interesa si: Ghid de supraviețuire în ”sezonul” colicilor

  • Cum îmi pot ajuta copilul atunci când are colici?

Prognoza colicilor la copii este una bună, având în vedere că efectele acestora se minimizează sau dispar în jurul lunii a treia. Cu toate acestea, poți încerca următoarele soluții privind această problemă:

- Ține copilul în poziție verticală în brațe cu picioarele strânse în jurul abdomenului;

- Încearcă să te folosești de puterea muzicii în momentul în care ai bebelușul în brațe sau când părăsești camera;

- Înclină copilul cu fața în jos și mângâie-l pe spate;

- Încearcă o baie caldă sau aplică-i comprese calde pe abdomen timp de câteva minute;

- Scoate copilul la o plimbare cu mașina. Datorită vibrațiilor, copilul se poate liniști sau chiar adormi;

- Dacă nou-născutul este constipat și nu a defecat timp de 3 zile sau mai mult, îl poți ajuta cu supozitoare cu glicerină sau clisme pentru nou-născuți;

- Înainte de a încerca una din aceste soluții, trebuie exclusă varianta ca bebelușul să aibă o reacție exagerată din cauza foamei, a scutecelor, a căldurii sau a frigului;

- Dacă ești preocupată că bebelușul tău ar putea să sufere de alte afecțiuni, contactează medicul de familie sau medicul pediatru.

  • Este adevărat că băieții dezvoltă colici mai des decât fetele?

Nu există nici un studiu oficial care să dovedească această ipoteză, ci doar unele presupuneri. 

  • Care sunt simptomele colicilor la copii?

- Copilul plânge cel puțin 3 ore pe zi sau în mai mult de 3 zile în timpul săptămânii.

- Criza de colici apare de obicei după-amiaza sau seara.

- De obicei, copilul plânge, se ghemuiește, strângându-și picioarele.

- Abdomenul copilului este încordat.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI