Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-01-10 13:14:10 +0200 Află mai multe despre rolul cordonului ombilical, îngrijirea acestuia și simpromele care te determină să faci o vizită medicului pediatru! Cordonul ombilical

Cordonul ombilical

Cordonul ombilical 470 900
Află mai multe despre rolul cordonului ombilical, îngrijirea acestuia și simpromele care te determină să faci o vizită medicului pediatru!

Dezvoltarea cordonului ombilical

  1. La 5 minute după naștere, cordonul ombilical este tăiat la aproximativ 1,5 cm de stomacul bebelușului, iar apoi este legat, rezultând ciotul ombilical.
  2. La început, ciotul ombilical are consistența similară unui gel, apoi devine bombat și roșiatic și după aproximativ 6-7 zile capătă o culoare închisă, se usucă și cade. Zona se vindecă abia în 12-15 zile.
  3. Dacă buricul provizoriu nu cade în această perioadă, atunci trebuie consultat medicul pediatru, pentru că, de cele mai multe ori, această întârziere este asociată cu o tulburare imunitară.

Îngrijirea cordonului ombilical

Ciotul cordonului ombilical are nevoie de îngrijiri, pentru a se evita infectarea acestuia. De aceea, este indicat ca după fiecare schimbare a scutecului să fie curățată zona abdomenului cu alcool. Acest obicei trebuie să fie repetat ori de câte ori este nevoie pentru aproximativ 12-15 zile, chiar și după căderea ciotului. De asemenea, până când zona buricului nu este vindecată, este indicat să se evite îmbăierea copilului.

Dacă nu a căzut ciotul cordonului ombilical, poate face copilul baie?

Nu este indicat să îmbăiezi un nou-născut, ci trebuie spălat doar în anumite zone. Te poți ajuta de un burete sau un prosop pentru a curăța local copilul cu apă călduță.

Care sunt semnele care indică infecția ciotului ombilical?

  • Dacă este puroi la baza cordonului ombilical;
  • Dacă pielea copilului de la baza cordonului este roșie;
  • Dacă acesta plânge atunci când îi atingi ciotul sau pielea din jur. (A nu se confunda cu situația în care se toarnă alcool. Această reacție este perfect normală);
  • Contaminarea cu microbi a cordonului ombilical se numește omfalită și se tratează cu antibiotic și curățare intensă.

După ce a căzut ciotul ombilical, zona rămâne umedă și umflată. Ce e de făcut?

Aceste simptome sunt specifice afecțiunii cunoscute sub numele de granulom ombilical. Dacă granulomul este mic, medicul pediatru va trata această afecțiune minoră aplicând azotat de argint. Dacă zona se menține umedă și umflată, este posibil să se intervină chirurgical.  Însă, o astfel de operație minoră nu este îngrijorătoare, având în vedere că nu necesită spitalizare sau anestezie.

De fiecare dată când copilul plânge, ciotul ombilical se ridică. Ce se întâmplă?

În acest caz, este posibil ca bebelușul să aibă hernie ombilicală. De obicei, hernia ombilicală este o afecțiune care se rezolvă de la sine, după 12-18 luni de viață. În caz contrar, situația va fi corectată chirurgical.

Atenție!

Este posibil să vezi câteva picături de sânge în scutec atunci când ciotul ombilical urmează să cadă. Acest lucru este firesc și nu ar trebui să te alarmeze. Pentru a fi cu adevărat sigură, este indicat să ceri și sfatul medicului pediatru.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI