Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-09 16:17:36 +0200 Teoretic, nu este nici o limită de vârstă pentru concepție. Însă, femeile de peste 40 de ani care încearcă să rămână gravide se expun mai multor pericole. De ce nu este recomandată o sarcină după 40 de ani?

De ce nu este recomandată o sarcină după 40 de ani?

De ce nu este recomandată o sarcină după 40 de ani? 470 900
Teoretic, nu este nici o limită de vârstă pentru concepție. Însă, femeile de peste 40 de ani care încearcă să rămână gravide se expun mai multor pericole.

Sarcina la 50 de ani nu mai este acum interzisă.

Acum ceva timp, o femeie însărcinată de peste 50 de ani era un fenomen foarte rar întâlnit, fiind totodată o situație pe care majoritatea doctorilor nu o încurajau. O astfel de sarcină reprezintă un risc încă din primele săptămâni, punând în primejdie și mama.

Psihologii și sociologii care au analizat acest aspect au fost de aceeași părere. Au fost cu toții de acord că un copil ar trebui să fie născut de părinți tineri, care ar putea oferi timp, energie și îngrijire și nu doar o îmbrățișare părintească.

Părinții tineri își pot întelege mai bine copiii și comunică cu aceștia mult mai ușor în timpul procesului de maturizare psiho-emoțională. Psihologii pun totodată problema unei "prăpastii între generații" între părinți și copii, atunci când diferența de vârstă dintre aceștia este mai mare de 25 - 30 de ani.

Obstetricienii și ginecologii sunt de acord că o sarcină după patruzeci de ani prezintă un risc mai mare de avort spontan sau naștere prematură, dar și riscuri în timpul nașterii. Riscurile genetice și anumite efectele nocive sunt mai crescute pentru făt. Din aceste motive, natura limitează numărul de sarcini prin reducerea fertilității la femeile de peste 40 de ani.

Cu toate acestea, stilul de viață modern a schimbat semnificativ opiniile și prioritățile oamenilor. Astfel, realizarea profesională și securitatea financiară au preluat conducerea în detrimentul dezvoltării unei familii, făcând o prioritate din sexualitate și nu din fertilitate sau concepție.

În același timp, vârsta biologică a oamenilor este mai mică, în comparație cu cea de acum două sau trei decenii. Astăzi, femeile de 40 de ani demonstrează că sunt asemenea celor de 30 de ani din punct de vedere biologic. Ele emană tinerețe, iar acest lucru se datorează sănătății bune, aspectului fizic plăcut, dar și bunăstării psihologice.

De asemenea, tot mai mulți oameni își găsesc dragostea după 30-40 de ani. Datele demografice arată  o vârstă tot mai înaintată a căsătoriei pentru ambele sexe și datele medicale vorbesc în mod clar despre o creștere lentă, dar constantă, a vârstei la care este conceput primul copil.

Argumente în favoarea unei sarcini după vârsta de 40 de ani

Pe baza datelor prezentate mai sus, este ușor de înțeles dorința unui cuplu de a avea copii la o vârstă mai înaintată, împotriva a ceea ce oferă și cere ceasul nostru biologic. În această situație, medicina intervine pentru a ajuta cu date științifice specifice.

Monitorizarea sarcinii se efectuează cu ajutorul testelor care pot verifica cu certitudine sănătatea fătului și a mamei. Neonatologia a făcut, de asemenea, mari progrese în acordarea de asistență copiilor cu greutatea redusă, cu scopul de a le asigura un viitor cât mai sănătos.

Cu toate acestea, ceea ce viitorii părinți trebuie să înțeleagă este faptul că sarcinile după 40 de ani sunt numite "sarcini de mare risc" și necesită o monitorizare permanentă. Acestea necesită, de asemenea, respectarea mai multor instrucțiuni medicale.

Un exemplu tipic de regulă strictă este cel privind greutatea. Nerespectarea unei greutăți în limitele impuse de medic poate expune cu ușurință o femeie însarcinată la riscul apariției diabetului zaharat. De asemenea, o sarcină la o vârstă înaintată poate impune repaus la domiciliu unei femei, ceea ce îi poate afecta cariera profesională.

În general, putem spune că sacrificiile sunt adesea necesare. Însă, femeile sunt mai mature, putând accepta mult mai ușor aceste limitări decât viitoarele mame de 20-25 de ani. Pentru același motiv, ele priviesc și tratează această experiență cu pozitivism și calmitate.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI