Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-05-27 16:43:50 +0300 Te-ai întrebat vreodată de ce un pui de elefant este capabil să stea pe picioarele lui la doar câteva minute după naștere, în timp ce un pui de om nu își poate susține gâtul? De ce sunt bebelușii atât de neajutorați?

De ce sunt bebelușii atât de neajutorați?

De ce sunt bebelușii atât de neajutorați? 470 900
Te-ai întrebat vreodată de ce un pui de elefant este capabil să stea pe picioarele lui la doar câteva minute după naștere, în timp ce un pui de om nu își poate susține gâtul?

De asemenea, acesta nu poate sta nici în șezut în primele lui de viață. Știm cu toții faptul că bebelușii nu se dezvoltă la fel de rapid ca alte mamifere, însă nu știm și de ce.

Un studiu recent susține faptul că bebelușii sunt cele mai imature mamifere. Studiul a analizat și motivul pentru care oamenii au creierul mai dezvoltat decât al altor mamifere și se pare că rezultatele au fost surprinzătoare: pentru a compensa neajutorarea bebelușilor.

Conform profesorului Dr. Celeste Kidd, unul dintre conducătorii studiului, ”Bebelușii se nasc mai neajutorați și imaturi decât alte specii. Dacă ne uităm la un pui de girafă, acesta este capabil să meargă și să se apere de prădători la doar câteva ore după naștere, în vreme ce un bebeluș nu își poate susține nici gâtul”.

Un alt cercetător, Dr. Steven Piantadosi este de părere că putem vorbi în acest caz de un ”ciclu de auto-armare” format dintr-un părinte suficient de inteligent pentru a avea grijă de un copil și un bebeluș care are nevoie de ajutor pentru a se dezvolta odată ce părăsește pântecul mamei.

Mărimea creierului a fost cea care determină nevoile unui mamifer. Prin urmare, bebelușii se nasc mai rapid ca alte mamifere, ceea ce înseamnă că nu au la fel de mult timp pentru a se dezvolta. Creierul este suficient de mic pentru a putea trece de uter. Ciclul continuă și acesta este motivul pentru care bebelușii au nevoie de luni sau chiar ani pentru a putea executa anumite acțiuni individual, în vreme ce alte mamifere se nasc pregătite.

Studiul explică și motivul pentru care oamenii au un creier mai evoluat decât al primatelor. Dr. Kidd spune: Teoria noastră explică de ce creierul unei primate este mai dezvoltat decât al dinozaurilor, de exemplu, care s-au dezvoltat în același mediu și, poate, au avut parte de mai puține presiuni. Dinozaurii se înmulțeau prin ouă, neexistând astfel nici o legătură între inteligența părintelui și imaturitatea puiului la naștere.

Alți experți sunt de părere că vânatul în grup și condițiile de viață dure au jucat un rol important în dezvoltarea inteligenței umane.

Sursa: Momjunction.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI