Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-07-14 11:51:42 +0300 Deși au aceeași părinți, au crescut în aceeași casă și petrec mult timp împreună, copiii au personalități și preferințe diferite. De ce sunt copiii aceleiași familii atât de diferiți?

De ce sunt copiii aceleiași familii atât de diferiți?

De ce sunt copiii aceleiași familii atât de diferiți? 470 900
Deși au aceeași părinți, au crescut în aceeași casă și petrec mult timp împreună, copiii au personalități și preferințe diferite.

Există 3 teorii care explică acest fenomen care este prezent în tot mai multe familii.

1. Teoria dezacordului

Această teorie are la bază următorul principiu: Competiția stimulează evoluția. În cadrul familial, copii concurează voluntar sau involuntar pentru atenția părinților. Acolo unde este competiție, vor exista și deazacorduri.

De exemplu, într-o familie cu 2 copii, dacă aceștia sunt în competiție vor încerca să se depășească unul pe celălalt, însă nu urmând același drum. Dacă fratele mai mare este foarte bun la fotbal, mezinul familiei va căuta o cale să atragă atenția părinților, însă va alege un alt sport în care poate excela.

2. Teoria mediului

Deși în majoritatea cazurilor frații cresc împreună, mediul în care se dezvoltă poate fi diferit. Teoria nu vizează în special spațiul în care cresc frații, ci experiențele pe care le au, oamenii pe care îi întâlnesc și maniera în care procesează realitatea încojurătoare.

De exemplu, copilul mai mare poate avea experiențe similare cu mezinul, însă le va trăi diferit, deoarece perioada nu va fi aceeași, persoanele implicate vor fi diferite, iar percepția va fi una distinctă.

Maturitatea unei persoane nu este stabilită doar de vârstă, ci și de personalitate sau de alți factori exteriori, care nu pot fi comuni fraților. Așadar, copiii sunt expuși la stimuli diferiți și percep într-o manieră distinctă presiunea, indiferent că au avut aceleași experiențe la o vâstă similară.

3. Teoria comparării

Cunoscută și sub denumirea de teroria exagerării, aceasta sugerează faptul că membrii familiei pot realiza exagera anumite diferențe, mici sau mari, pe care le identifică la copii. De exemplu, dacă unul dintre copii este extrem de sociabil, este posibil ca celălalt să fie catalogat ca fiind introvertit sau timid, deși este suficient de sociabil. Personalitatea acestuia poate fi influențată de maniera în care este tratat acasă, iar comportamentul părinților poate determina alegerile pe care copilul le va face.

Așadar, data viitoare când te gândești la faptul că ai copii extrem de diferiți, te sfătuim să treci peste acest aspect. Este un motiv pentru care copiii sunt diferiți și ar trebui să te bucure acest lucru!

Sursa: Momjunction.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI