Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-04-04 14:37:57 +0300 Dezvoltarea copilului de 12-15 luni. Dezvoltarea copilului de la 12 la 15 luni

Dezvoltarea copilului de la 12 la 15 luni

Dezvoltarea copilului de la 12 la 15 luni 470 900
Dezvoltarea copilului de 12-15 luni.

Corpul și ritmurile dezvoltării, mobilitatea și controlul mișcărilor subtile, gândirea și fantezia, limbajul și sentimentele, sociabilitatea și prietenii. Copilul crește! Cea mai mare performanță a copilului la această vârstă, este aceea că începe să se miște în spațiu și învinge gravitația.

Corpul și ritmurile dezvoltării

Contrar celor ce se întâmplau până acum, dezvoltarea fizică a copilului, după intrarea acestuia în al doilea an de viață, nu este atât de spectaculoasă, ceea ce înseamnă că înălțimea și greutatea lui nu vor prezenta o mare schimbare. De exemplu, înălțimea medie a copilului la sfârșitul primului an de viață este de 75 de cm, iar la sfârșitul celui de-al doilea an, înălțimea medie a acestuia nu va depăși 85 de cm. Mărimea corpului se conformează, în mare parte, conform factorilor genetici. În plus, ritmul dezvoltării nu este același la toate vârstele. Dacă părinții sunt conștienți de faptul că ritmul diferit al dezvoltării este fiziologic, vor evita îngrijorarea în privința acestui fapt. Pentru copii, imaginea pe care o au despre corpul lor – idolul lor biofizic, așa cum este numit – este decisivă pentru dezvoltarea lor. Părerea bună despre corpul și înfățișarea lor se consolidează încă din primii ani de viață. Fraze precum ”Uite cât de înalt este George, pe când tu …” și cele similare, se bazează pe comparare și sunt absolut greșite, deoarece crează anxietate copiilor, o părere proastă despre ei și, prin urmare, o încredere de sine redusă.

Mobilitatea și controlul mișcărilor subtile

Va face primele lui încercări de a sta în picioare. La început, copilul va pune des palmele pe jos și se va împinge pentru a-și lua avânt să se ridice, neavând însă întotdeauna rezultatul dorit. Așadar, căderile vor fi dese. În această fază, copilul nu-și poate da seama de pericolul care-l pândește la fiecare pas. Covorul, scările sau o singură treaptă pot fi obstacole periculoase în cadrul primelor încercări de mers, existând riscul accidentelor. 
În această fază, mișcările mâinilor vor începe să devină tot mai sincronizate. Puțin mai târziu, după împlinirea unui an, va putea face o gamă largă de mișcări subtile, cum ar fi să învârtă butoanele, să mâzgălească sau să introducă diverse obiecte în goluri. Este extrem de important ca locul în care se mișcă, se joacă și experimentează copilul să fie extrem de sigur. 

Gândirea și fantezia

Copilul care intră în al doilea an de viață, începe să pună în ordine toate lucrurile ce se întâmplă în jurul lui. Nu este capabil doar să înțeleagă, ci poate acționa, de asemenea, în mediul înconjurător. Percepția și activitatea cinetică devin ample și copilul începe să experimenteze din ce în ce mai mult.

Relația cu obiectele

După primul an, copilul va începe să folosească diferite obiecte pe care le găsește în proximitate. De exemplu, va începe să folosească pieptenul pentru a se pieptăna sau receptorul pentru a vorbi la telefon. Totodată, după vârsta de un an, poate revoca poziția unui obiect, de teama de a nu-l mai vedea. În această fază copilul știe multe, dar nu poate aplica majoritate cunoștințelor pentru a preveni urmările. Acesta știe că ușile de deschid și se închid, însă nu poate să anticipeze că o ușă care se închide îi poate prinde mâna, fapt ce are urmări neplăcute. Din nou, siguranța este un capitol important și este numai la îndemâna părinților.

Limbajul

Rostirea primelor cuvinte începe să apară la sfârșitul primului an și începutul celui de-al doilea. Vorbirea copilului este în continuare deficitară, monosilabică, dar asta nu înseamnă că nu înțelege limba celor mari. Este chiar dovedit faptul că în această etapă un copil înțelege mult mai multe decât credem noi. Acest fapt se vede din posibilitatea acestuia de a răspunde celor auzite executând instrucțiunile date verbal de către cei mari, chiar dacă unele sunt dificile.

Sentimente

În această perioadă senzațională a vieții lui, copilul va trăi toată gama sentimentelor, de la cele mai pozitive, până la cele mai negative. Acestea au o durată mică, intensitate mare și se schimbă cu mare ușurință. Cea mai impresionantă caracteristică al acestei faze este reușita copilului de a face legătura între anumite sentimente și anumite persoane, obiecte și situații. Din aceste motive, este evident că atitudinea și comportamentul părinților faţă de copil sunt importante pentru percepția pe care o va avea asupra mediului înconjurător, dar și pentru caracterul său care este încă în formare. 

Sociabilitatea și prietenii

Egocentrismul copilului de această vârstă și senzația pe care o are că acesta se află în centrul atenției este foarte intens după primul an și devine din ce în ce mai intens în timp ce se îndreaptă către al doilea an de viață. La începutul acestei faze, nu se poate implica în jocuri de echipă. Ar putea desigur, să se joace lângă alți copii și să se bucure de prezența lor, însă nu se va putea juca cu ei jocuri ce necesită cooperare, deoarece va avea impulsul de a lua jucăriile din mâinile celorlalți copii. Împărțirea este un cuvânt care probabil lipsește din cuvintele copiilor de această vârstă și antagonismul atinge cote ridicate. Posesivitatea este caracteristica de bază și doar o bună manipulare a adulților (părinți, profesori) poate menține atmosfera calmă într-un grup de copii de această vârstă.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI