Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-05-10 16:18:20 +0300 Tot mai multe femei însărcinate au declarat faptul că au avut rețineri sau au fost de-a dreptul speriate să transmită șefilor că vor avea copii. Discriminarea femeilor însărcinate la serviciu este în creștere

Discriminarea femeilor însărcinate la serviciu este în creștere

Discriminarea femeilor însărcinate la serviciu este în creștere 470 900
Tot mai multe femei însărcinate au declarat faptul că au avut rețineri sau au fost de-a dreptul speriate să transmită șefilor că vor avea copii.

Conform BuzzFeed, un studiu recent demonstrează faptul că discriminarea la muncă a femeilor însărcinate este în creștere și nu se raportează doar la presiunea pe care o exercită asupra angajatelor, ci și la riscul ca acestea să își piardă locul de muncă dacă ales să aibă copii.

Citizens Advice a publicat pe 2 Mai rezultatele acestui studiu care susțineau faptul că procentul celor care au cerut sfatul privind sarcina și discriminarea la muncă a crescut cu 25% în 2015, comparativ cu anul 2014.

Deși o creștere de 25% poate părea nesemnificativă, această statistică este considerată îngrijorătoare de mai multe organizații care susțin drepturile femeilor, având în vedere că este cea mai alarmantă cifră înregistrată în ultimii 40 de ani, conform Actului de Discriminare a Gravidelor(PDA – Pregnancy Discrimination Act).

Acesta a fost redactat în anul 1878 și stipulează faptul că “discriminarea care are la bază sarcina, nașterea sau actiunile medicale conexe acestora este discriminare sexuală. Femeile care sunt însărcinate trebuie să aibă aceleași șanse ca ceilalți angajați.”

Poate ai putea să crezi că discriminarea nu există, ci este doar o exagerare a anumitor tensiuni existente la locul de muncă. Însă, statisticile nu susțin această premisă. Femeile însărcinate și proaspetele mămici primesc mai puține sarcini, colegii le consideră ca fiind „delicate” și le sunt atribuite toate stereotipurile legate de sarcină, indiferent că sunt adevărate sau nu (oboseala, memora de gravidă, grețurile matinale, etc.).

Colegii ignoranți percep concediul de maternitate ca fiind o vacanță luxoasă, indiferent că unei mame care a născut prin cezariană i-au trebuit câteva luni doar ca să se recupereze sau că unei femei care a născut natural i-au fost necesare chiar și câteva luni pentru a-și aminti ce înseamnă un somn bun.

Un alt studiu realizat de Comisia pentru Egalitatea Drepturilor Omului (Equality and Human Rights Commission) a arătat faptul că peste 75% dintre femeile însărcinate au raportat o experiență negativă sau discriminatorie la muncă în timpul perioadei prenatale, a concediului de maternitate sau imediat după ce au revenit la serviciu. De asemenea, 1 din 6 mame a raportat un impact negativ al nivelului de stres din cauza atitudinii inadecvate de care au avut parte la muncă, iar 1 din 9 femei și-a pierdut serviciul pentru că a ales să rămână însărcinată.

Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare, deoarece peste 10% dintre mame și-au pierdut locul de muncă într-o perioadă în care stabilitatea financiară era mai mult decât necesară. Însă, nici femeile de carieră, cele care se situează la polul opus nu au parte de un tratament corespunzător, având în vedere că deseori sunt criticate și chiar judecate pentru că au ales să nu rămână însărcinate.

Dacă ești una dintre femeile care a trecut printr-o astfel de situație, trebuie să îți aduci aminte faptul că sarcina nu este o boală și că este o încălcare a drepturilor omului să ți se impună prezența sau absența unei sarcini pentru a îți păstra locul de muncă sau pentru a nu avea probleme. Apoi, la identificarea primului act discriminatoriu poți depune o reclamație la organizația pentru care lucrezi sau la OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului).

Sursa: Babble.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI