Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-02 10:23:45 +0200 Transformă vizita la dentist într-una relaxantă și plăcută pentru copilul și familia ta! Frica de dentist

Frica de dentist

Frica de dentist 470 900
Transformă vizita la dentist într-una relaxantă și plăcută pentru copilul și familia ta!

Cum îți poți ajuta copilul să scape de frica de dentist

Fără să își dea seama, adulții au transmis frica de dentist copiilor. Fie au suferit în copilărie, fie au avut o experiență traumatică în urma căreia s-a produs această teamă, de cele mai multe ori, nefondată.

Zona bucală este una dintre cele mai sensibile regiuni. Copilul este deranjat când îi dau dinții, iar majoritatea mamelor au tendința de a exagera acest fapt, speriind și mai tare copilul. Dacă mai este implicată și o leziune minoră, atunci lucrurile iau amploare.

Nu de puține ori părinții își amenință copiii cu ‘dentistul’, însă metodele de terorizare nu se opresc aici. Unii părinți se folosesc de teama pentru injecție a copiilor pentru a-i determina să fie mai liniștiți sau silențioși, acțiune care are efecte devastatoare asupra oricărei vizite la dentist sau la oricare alt doctor. Așadar, copilul este terifiat de dentist, chiar dinainte de a-i face o vizită.

Dacă mama trebuie să forțeze copilul să intre în clinica stomatologică, atunci este nevoie de o schimbare. Cel mai bine pentru copil este să intre în hol prima dată și abia mai târziu în biroul dentistului, unde se poate relaxa, pentru că are oportunitatea de a vedea că nu este nimic înfricoșător. Prin intermediul discuțiilor, copilul este convins că medicul este în primul rând interesat de sănătatea sa, așa că se relaxează. Medicul informează copilul că în timpul primei vizite nu va avea loc nici o lucrare stomatologică, ci va furniza și colecta doar informații.

Apoi, copilul merge în biroul dentistului. De îndată ce ajung în birou, cei mai mulți copii încep să plângă și să țipe. Medicul le comunică faptul că "este rezonabil să plângă și să strige, însă există totuși o regulă: părinții fiecărui copil care plânge trebuie să părăsească încăperea". Doctorul îi poate spune că nu vrea să trimită părinții în afara biroului. Dimpotrivă, el vrea ca aceștia să rămână și să fie mândri de copilul lor, care este prea mare să plângă. Nici un copil nu vrea să audă că este prea tânăr. Așadar, părinții părăsesc biroul până când copilul se calmează și realizează că la clinică medicul este cel care ia deciziile.

După aceea părinții revin în birou, iar în cazul în care copilul începe să plângă din nou, aceștia trebuie să plece din nou. În mod logic, copilul se oprește din plâns instant, pentru că acum realizează maniera potrivită pentru a se comporta și urmează instrucțiunile medicului. Părinții îi comunică faptul că sunt mândri că au un copil atât de matur.

Întregul proces este unul important pentru încrederea copilului, deoarece acesta simte că poate depăși o fobie. Mai mult decât atât, acest fapt îl face să capete mai multă încredere în sine și pentru viitoarele provocări.

Sunt câteva tehnnici psihologice care pot ajuta copilul să depășească frica de dentist. După prima vizită, medicul stomatolog oferă copilului o recompensă pentru atitudinea lui pozitivă și matură. Acesta trebuie să fie extrem de serios atunci când transmite mesajul copilului, pentru a-l asigura de respectul său.

La cea de-a doua vizită, momentul culminant îl reprezintă realizarea anesteziei. Copilul nu trebuie să vadă acul, pentru a nu spori tensiunea și frica acestuia. Medicul poate apela la câteva tactici de distragere a atenției. Mai multe studii au demonstrat faptul că dacă se aplica tactica surprizei, discomfortul este minim.

Secretul constă în injectarea anestezicului încet, astfel încât să amorțească zona treptat. Tonul vocii medicului este de asemenea important. Acesta trebuie să fie convingător, atunci când copilul este speriat și liniștitor, atunci când copilul este calm.

Însă, cum rămâne cu copiii care nu sunt la prima vizită la dentist și au fost tulburați deja? Aceste cazuri necesită mai mult efort. Există, de asemenea, copiii cu autism, copiii cu retard mental, precum și copii cu diverse sindroame și probleme psihice. În astfel de cazuri pot fi utilizate alte metode, cum ar fi sedarea sau anestezia generală.

Educă-ți copilul de mic și oferă-i informația de care are nevoie pentru a nu deveni unul din cazurile extreme, care ajung la medicul stomatolog abia la maturitate, respectiv dupa ce împlinesc 30 de ani.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI