Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2018-04-16 10:26:21 +0300 Indispoziții și complicații în timpul sarcinii

Indispoziții și complicații în timpul sarcinii

Indispoziții și complicații în timpul sarcinii 470 900
Aproape orice sarcină este însoțită de mici provocări care, în majoritatea lor sunt trecătoare și inofensive

Simptom 1
-    Senzație de oboseală, somnoleță
Cauza
-    Se datorează funcționării intensive a organelor dumneavoastră vitale, care pe durata sarcinii sunt solicitate la efort suplimentar.
Prevenire / Terapie
-    Relaxați-vă și adaptați-vă la noul ritm impus de corpul dumneavoastră. Pe măsură ce sarcina avansează vă veți simți mai activă.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Dacă vă simțiți tot timpul extenuată și hipotonică, atunci poate aveți anemie. Consultați medicul pentru prescrierea de suplimente de fier.

Simptom 2
-    Indispoziția matinală: Se manifestă prin greață și vomă
Cauza
-    Apare în primul trimestru de sarcină și se datprează acțiunii unui hormon, gonadotropinei corionice, care este produsă numai pe durata sarcinii. De asemenea, hormonii vă influențează saliva, alterând gustul mâncărurilor și al băuturilor.
Prevenire/Terapie
-    Dacă aveți grețuri matinale, mâncați înainte de a vă ridica din pat pâine prăjită. Sau un biscuite. Dacă simptomele persistă de-a lungul zilei, va trebui să luați mai multe gustări regulate, evitând alimentele grase și laptele. Băuturile de mentă, mușețel sau rădăcină de ghimbir calmează simptomele de greață.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Voma intensă și continuă mai mult de 3 ori pe zi timp de 2-3 zile consecutive poate provoca deshidratarea și pierderi importante de oligoelemente. În formă gravă (hiperemeză) este necesară internarea dumneavoastră pentru înlocuirea lichidelor pierdute.

Simptom 3
-    Hemoroizi: Vene dilitate în anus
Cauza
-    Se datorează presiunii pe care o exercită fătul asupra venelor bazinului. Stagnarea sângelui provoacă dilatarea venelor.
Prevenire/Terapie
-    Nu e o problemă gravă, dar este stânjenitoare și e agravată de costipație. Medicul vă poate prescrie un unguent. Puteți pune cuburi de gheață într-un prosop și să le aplicați în zonă 10 minute. După fiecare defecare spălați-vă cu apă și săpun cu pH neutru.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Niciunul. Hemoroizii dispar după naștere.

 

Simptom 4
-    Senzații de leșin: Apar de obicei în al doilea trimestru de sarcină, de obicei după stat mult în picioare sau dacă sunteți flămândă.
Cauza
-    Vasele sanguine, în special ale picioarelor, se dilată iar sângele stagnează. Inima se forțează să lucreze intens pentru a trimite sângele către restul corpului.
Prevenire/Terapie
-    Evitați statul în picioare pe timp îndelungat. Nu vă ridicați brusc. Mâncați regulat. Dacă amețiți, stați pe un scaun și inspirați adânc.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Amețelile pot indica tensiune scăzută. Consultați medicul și informați-l imediat dacă vi se întâmplă să cadeți jos și să vă loviți la burtă.

Simptom 5
-    Edem Umflarea mâinilor, picoarelor și a feței
Cauza
-    Se datorează reținerii lichidelor în țesuturi și este mai vizibilă la picioare.
Prevenire/Terapie
-    Ca să vă relaxați, sprijiniți-vă piciorele sus, când aveți ocazia. Scoateți-vă inelele de pe degete. Exercițiul fizic este foarte benefic, îndeosebi mersul și înotul. Beți multe lichide și nu exagerați cu sarea în mâncare. Edemul dispare complet după naștere.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Umflarea bruscă a membrelor însoțită de dureri de cap și probleme de vedere indică o eclapsie. Trebuie să informați de urgență medicul.

Simptom 6
-    Mâncărimi mai ales pe burtă și pe spate sau sub sâni
Cauza
-    Mâncarimile ușoare sunt normale deoarece pielea se întinde. Acestea pot fi datorate xerodermiei, exantemului sau lipsei de vitamina B. Exantemul se produce dacă sunteți supraponderală sau transpirați des.
Prevenire/Terapie
-    Medicul vă poate recomanda un unguent sau pastile.
Riscuri pentru mamă și făt
-    Dacă mâncărimea este intensă și pielea gălbuie, urina închisă la culoare și aveți o indispoziție generală, poate aveți probleme cu ficatul. Informați-vă imediat medicul.
 

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI