Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-04-05 11:38:07 +0300 Poziția de somn a unui bebeluș este extrem de importantă, având impact asupra stării de spirit, dar și a dezvoltării armonioase a capului. Legătura dintre poziția de dormit și dezvoltarea fizică a copilului

Legătura dintre poziția de dormit și dezvoltarea fizică a copilului

Legătura dintre poziția de dormit și dezvoltarea fizică a copilului 470 900
Poziția de somn a unui bebeluș este extrem de importantă, având impact asupra stării de spirit, dar și a dezvoltării armonioase a capului.

Bebelușii își petrec majoritatea timpului dormind pe spate, pentru a se evita apariția sindromului morții subite. Însă, această decizie atrage după sine și o mulțime de consecințe, având în vedere că această poziție de dormit crește riscul apariției malformațiilor la nivelul capetelor copiilor. Tocmai de aceea, experți recomandă părinților să schimbe sistematic poziția de somn a copiilor, fiind indicat dormitul pe burtă în timpul zilei.

De ce este important ca bebelușii să doarmă pe burtă?

Alternarea poziției de somn sporește confortul bebelușului, îi oferă o viziune mult mai amplă asupra mediului înconjurător, dar are și un impact semnificativ asupra întăririi mușchilor gâtului și ai spatelui.

Bebelușii trebuie să învețe cum să își susțină capul atunci când stau, dar și când desfășoară anumite acțiuni, pentru a avea o poziție corectă a corpului. Părinții trebuie să acorde o mare atenție poziției de somn a bebelușului, cel puțin în primele luni de viață, pentru a evita incidente ca dezvoltarea nearmonioasă a capului copilului.

     Te-ar putea interesa si: Vise plăcute pentru bebelușul tău

La ce vârstă ar trebui ca bebelușii să doarmă pe burtă?

Această poziție de somn trebuie adoptată de către părinți încă din primele zile de viață ale copilului și în nici un caz la o lună sau chiar mai târziu după naștere.

Unul dintre motivele pentru care părinții aleg să amâne alternarea poziției de somn este acela că își fac griji de presiunea pe care o exercită corpul asupra cordonului ombilical. Însă, medicii pediatri explică faptul că sunt foarte rare cazurile în care bebelușii se simt inconfortabil pe burtă, chiar și din primele zile de viață. Mai mult, cu cât un bebeluș se obișnuiește mai repede cu poziția de dormit pe burtă, cu atât mai repede va putea să își susțină capul.

Majoritatea medicilor pediatri recomandă ca un bebeluș să petreacă 5-10 minute de 2-3 ori pe zi așezat pe burtă. Timpul și frecvența pot fi crescute, în funcție de disponibilitatea părinților. Este important de menționat că o mare parte din copii reacționează agresiv în momentul schimbării poziției, însă cu puțină răbdare și practică, totul va deveni rutină.

     Te-ar putea interesa si: 5 sfaturi practice pentru noile mămici

Ajută-ți copilul să stea pe burtă!

Dacă bebelușul este foarte mic și nu își poate susține capul, lipește-l de pieptul tău pentru a se conecta în același timp cu tine.

Stai pe podea, față în față cu copilul tău. Fă orice pentru a-i atrage atenția și pentru a-l menține cât mai mult în această poziție.

Stai lângă copilul tău, cântă-i, amuză-l și încurajează-l cât de bine poți să îți urmeze vocea.

Plasează-ți bebelușul lângă o oglindă sau o boxă muzicală și masează-i corpul în momentul în care acesta își întoarce capul pentru a răspunde la stimuli.

Așează partea superioară a corpului copilului pe o pernă, astfel încât bebelușul să se simtă mai confortabil.

ATENȚIE!

  • Nu-ți lăsa copilul nesupravegheat în momentul în care acesta stă pe burtă.
  • Nu adopta acestă poziție pentru joacă sau somn imediat după masă. Așteaptă cel puțin o oră de la ultima gustare.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI