Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-02-29 12:51:20 +0200 Sarcina este unul dintre puținele lucruri care te pot face să înflorești, să te simți minunat, însă te transformă și într-o persoană mai delicată, mai vulnerabilă. Osteoporoza și sarcina – Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza și sarcina – Tot ce trebuie să știi

Osteoporoza și sarcina – Tot ce trebuie să știi 470 900
Sarcina este unul dintre puținele lucruri care te pot face să înflorești, să te simți minunat, însă te transformă și într-o persoană mai delicată, mai vulnerabilă.

Una dintre complicațiile principale ale sarcinii o reprezintă osteoporoza, cunoscută și ca boala oaselor fragile.

Ce este osteoporoza asociată sarcinii?

Osteoporoza asociată sarcinii (PAO) este o boală a oaselor care își face apariția în trimestrul al treilea sau imediat după naștere. Deși este o boală temporară, osteoporoza de sarcină îți poate da bătăi mari de cap datorită durerilor și riscurilor la care te expune.

Cauze ale osteoporozei

Nu există o singură cauză dominantă. Majoritatea medicilor susțin că osteoporoza apare din cauza mai multor motive, precum cele de mai jos:

- Creșterea nivelul de estrogen;

- Acumularea de kilograme;

- Stilul de viață nesănătos;

- Lipsa calciului;

- Lipsa vitaminei D;

- Steroizii;

- Bolile cronice;

- Factorii genetici.

Simptome ale osteoporozei

Deși durerea de spate este cel mai comun simptom al osteoporozei asociate sarcinii, mai sunt și alți factori care pot „anunța” această boală:

- Scăderea în înălțime;

- Fractura uneia sau mai multor vertebre;

- Dureri severe ale coloanei;

- Dureri in zonele osoase sensibile;

- Mobilitate redusă.

Cum poți diagnostica osteoporoza?

Osteoporoza asociată sarcinii este o boală tăcută, liniștită, care este detectată, în general, abia la apariția primei fracturi. Cheia acestei boli constă în prevenire, nu în tratament. Doar cu o radiografie și o scanare a densității oaselor poți evita discomfortul, durerile și fracturile dacă nu ignori avertismentele.

Tratarea osteoporozei

  1. Odihnă

Una dintre cele mai comune proceduri pe care le recomandă doctorii femeilor care suferă de osteoporoză asociată sarcinii este odihna. Dacă ai suferit o fractură în timpul sarcinii, atunci este recomandat să îi oferi timp corpului să se refacă, fără a-l solicita mai mult decât este cazul.

  1. Terapia

Dacă durerile devin din ce în ce mai intense, atunci fizioterapia te poate ajuta să reduci sau chiar să elimini discomfortul. Un exemplu îl reprezintă hidroterapia (terapia cu apă) sau acupunctura, însă nu fără a obține în prealabil aprobarea medicului specilist.

  1. Compresele calde și reci

Folosite cu prudență, compresele calde și reci pot ameliora durerile considerabil, însă folosirea individuală a acestora nu oferă o soluție pe termen lung. 

  1. Vitamina D și calciul

Nivelul scăzut al vitaminei D, dar și carența de calciu te pot transforma într-o victima a osteoporozei asociate sarcinii, însă îți pot pune în pericol și sarcina. Așadar, consumă cât mai multe alimente bogate în calciu și vitamina D pentru a te asigura că atât tu, cât și copilul tău sunteți în afara pericolului.

Sursa: Momjunction.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI