Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-07 13:30:52 +0200 Să-l lași să plângă... Cât de benefică este această metodă pentru copilul tău? Plânsul controlat

Plânsul controlat

Plânsul controlat 470 900
Să-l lași să plângă... Cât de benefică este această metodă pentru copilul tău?

Plânsul controlat este o metodă aplicată bebelușilor sau copiilor mici care nu vor să doarmă singuri sau care se trezesc în perioada nopții.

Plânsul controlat implică ignorarea completă a copilului în momentul în care începe să plângă. Scopul acestei metode este acela de a învăța copiii să adoarmă singuri și de a limita pe cât posibil plânsul și țipetele acestora. Însă, această metodă poate avea și unele rezultate negative, chiar dacă intențiile sunt bune.

Să vedem ce spun statisticile

Bebelușii trebuie să se adapteze unei noi lumi și până și cele mai mici schimbări pot cauza anxietate. Să lași un bebeluș să plângă fără a-i fi aproape să-l mângâi sau să-l dojenești poate fi extrem de stresant și dureros pentru acesta.

Prin plâns, un bebeluș semnalează faptul că are nevoie de atenție. Chiar dacă metoda plânsului controlat poate determina copilul să adoarmă singur, fără să plângă, este posibil ca ignorarea semnalelor acestuia să îl determine să nu mai caute ajutor atunci când îl deranjează sau stresează ceva.

Bebelușii de peste 6 luni suferă dacă sunt separați de părinți și pot deveni anxioși. Anxietatea continuă până în momentul în care aceștia realizează că părinții lor se vor întoarce de fiecare dată și că vor fi în siguranță indiferent de situație.

Mulți copii reușesc să depășească această frică abia în jurul vârstei de 3-4 ani. Copilul nu trebuie să fie forțat să se maturizeze. Unii părinți au tendința de a insista asupra maturizării copiilor, ceea ce conduce de obicei la dezvoltarea problemelor de somn pe termen lung și a celor de natură emoțională.

Bebelușul se poate atașa mult mai ușor și sigur de părinți dacă aceștia răspund prompt și corespunzător nevoilor sale. Legătura puternică a bebelușului cu părinții reprezintă baza viitoarelor relații pe care acesta le va dezvolta.

Copiii ai căror părinți răspund prompt nevoilor sale sunt mult mai încrezărori și liniștiți.

Planificarea biologică și somnul REM

Cerințele stilului de viață modern și sfaturile ‘experților’ au determinat părinții să creadă că bebelușii trebuie să doarmă singuri chiar din primele săptămâni de viață. De fapt, bebelușii sunt progamați biologic să se trezească mai des noaptea pentru că ciclurile de somn sunt mult mai scurte. Aceștia dorm adânc pentru o scurtă perioadă de timp, apoi visează (acest proces se desfășoară în cadrul somnului REM) și se trezesc după aproximativ 1-2 ore, ca la scurt timp să repete această etapă. Ciclurile de somn mai scurte permit bebelușilor să petreacă mai mult timp în etapa de somn REM care este foarte importantă pentru dezvoltarea creierului.

Mulți părinți se luptă cu oboseala datorită faptului că bebelușii lor se trezesc noaptea de mai multe ori, însă sunt și unii care au așteptări nerealiste și cred că este normal ca un bebeluș să doarmă pe parcursul întregii nopți. Unii părinți sunt de părere că metoda plânsului controlat este de ajutor, în vreme ce alții cred că un astfel de sistem este dureros pentru copii.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI