Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-10 13:21:46 +0200 Tranziția din mediul familiar în cel școlar nu este ușor de suportat pentru un copil de câțiva ani. Află mai multe despre întregul proces și metodele prin care îl poți ajuta să se adapteze mai rapid. Prima zi de grădiniță

Prima zi de grădiniță

Prima zi de grădiniță 470 900
Tranziția din mediul familiar în cel școlar nu este ușor de suportat pentru un copil de câțiva ani. Află mai multe despre întregul proces și metodele prin care îl poți ajuta să se adapteze mai rapid.

Tranziția din mediul familiar în cel școlar nu este ușor de suportat pentru un copil de câțiva anișori. În cele ce urmează, vei putea afla mai multe despre întregul proces și metodele prin care îl poți ajuta să se adapteze mai rapid.

Cum se simte copilul tău atunci când trebuie să meargă la grădiniță?

- În prima zi, acesta simte pentru prima dată că este separat de părinți și tot ce îi pare familiar.

- Este anxios ori de câte ori intră în contact cu educatoarea sau colegii.

- Ideea că trebuie să se adapteze unei noi situații, să respecte reguli și să se disciplineze îi poate cauza un stres sever, anxietate și îl poate face nesigur.

Ce are de câștigat copilul din mersul la grădiniță?

- Devine mai sociabil.

- Învață să împartă, să ceară, să colaboreze și lucreze în echipă cu colegii lui.

- Își dezvoltă personalitatea.

- Discuțiile cu ceilalți copii îl ajută să își îmbunătățească metodele de comunicare.

- Copilul învață să se descurce singur, să găsească soluții și să depășească problemele minore sau diverse obstacole.

Rolul părintelui

Copiii reflectă dorințele părinților și uneori  au dificultăți în a se adapta la grădiniță pentru că părinții acestora nu acceptă atât de ușor schimbarea.

Poți simplifica întregul proces prin câteva trucuri care îți ajută copilul să se adapteze mai ușor la schimbări:

  1. Comunică. Vorbește cu copilul tău și explică-i de ce este important să meargă la grădiniță.
  2. Oferă sprijin necondiționat. Încurajează-ți copilul și oferă-i sfaturile de care are nevoie pentru a se adapta cu ușurință.
  3. Respectă. Arată-i că îl înțelegi și că îi respecți sentimentele. Totodată, vorbește cu copilul despre fricile lui cu calm și tact, pentru a putea să lupți alături de acesta și nu împotriva lui.
  4. Nu îți schimba decizia. Păstrează o abordare fermă odată ce te hotărăști să îți trimiți copilul la grădiniță. Dacă vei da înapoi, copilul va avea probleme în a se adapta situațiilor și oamenilor noi.
  5. Rămâi calmă. Copilul poate plânge, țipa sau exagera orice emoție ori de câte ori îl lași la grădiniță. Păstrează-ți calmitatea și vei vedea că treptat va deveni mai cooperant.
  6. Fii fermă. Oricât de intense și frecvente ar fi reacțiile acestuia, nu ar trebui să îți schimbi decizia de a-l trimite la grădiniță (exceptând situația în care educatoarea îți recomandă contrariul). Dacă vei rămâne fermă pe poziții, atunci copilul tău va avea parte de avantaje pe termen lung.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI