Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-03-01 16:12:44 +0200 Contactul vizual și comunicarea reprezintă elementele de bază pentru construirea relațiilor. Primii 2 ani de viață sunt "cei 7 ani de acasă"

Primii 2 ani de viață sunt "cei 7 ani de acasă"

Primii 2 ani de viață sunt "cei 7 ani de acasă" 470 900
Contactul vizual și comunicarea reprezintă elementele de bază pentru construirea relațiilor.

Se spune că cei 7 ani de acasă sunt denifitorii pentru modelarea personalității noastre și a acțiunilor pe care le întreprindem. Majoritatea părinților sunt preocupați de funcțiile biologice ale copiilor. Mai exact dacă și cât a mâncat copilul, câte scutece i-au fost schimbate zilnic.

Însă, accentul ar trebui să fie pus pe comunicare, mai ales în primii 2 ani de viață, deoarece îi va stabili copilului modul în care va relaționa cu cei din jur și câtă încredere va avea în propria persoană.

Primii 2 ani reprezintă cea mai importantă călătorie din viața unui copil, având în vedere că efectele acesteia se vor resimți pe termen lung. Bogdana Bursuc, psiholog și proaspătă mămică, punctează faptul că este mult mai important ca părinții să înțeleagă și să accepte toate emoțiile copilului, decât să încerce să i le influențeze.

De exemplu, este mult mai simplu pentru un părinte să fie alături 100% de copilul său dacă acesta este bucuros, tonic și are chef de joacă, fapt care îi transmite copilului că este acceptat. Însă, în momentul în care bebelușul plânge sau are o stare de spirit apatică, impulsul părinților este acela de a-l binedispune, de a încerca să îi smulgă un zâmbet copilului și nu de a-l accepta.

În ciuda aparențelor, într-o astfel de situație copilul  simte că este neînțeles și nu mai este capabil să asimileze siguranță emoțională. El constată că nu mai există conexiunea precedentă a emoțiilor și  se simte din ce în ce mai sigur, având senzația permanentă că greșește undeva.

În cel de-al doilea an de viață fiecare bebeluș își va structura creierul prin cercul singurenței. Acesta va dori să exploreze cât mai multe medii, să ia pauze dese, însă întotdeauna va reveni și va dori ca de fiecare dată să își găsească părinții. De aceea, alături de comunicarea verbală și non-verbală este important și contactul vizual, pentru a-i acorda copilului siguranța de care are nevoie.

Cea mai simplă și eficientă metodă este aceea de a accepta toate stările copilului și nu de a-i distrage atenția atunci când este furios, apatic sau supărat, mai ales în primul an de viață. În al doilea an va începe explorarea, iar atunci va avea nevoie de atenția părinților prin contact vizual. Aceste aspecte vor determina maniera în care copilul va costrui relații de-a lungul vieții.

Sursa: Știrileprotv.ro

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI