Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-05-09 14:36:28 +0300 În spatele fericii de a îți ține copilul în brațe se ascunde starea ta emoțională delicată, care este în principal controlată de hormoni. Din păcate, nici după naștere aceștia nu sunt de partea ta. Restabilirea echilibrului hormonal după naștere

Restabilirea echilibrului hormonal după naștere

Restabilirea echilibrului hormonal după naștere 470 900
În spatele fericii de a îți ține copilul în brațe se ascunde starea ta emoțională delicată, care este în principal controlată de hormoni. Din păcate, nici după naștere aceștia nu sunt de partea ta.

Orice proaspătă mămică trebuie să știe faptul că este foarte posibil ca imediat după naștere să apară anumite schimbări bruște ale dispoziției. Însă, există și o parte bună, pentru că acum poți înțelege mai multe despre dezechilibrul hormonal și cum poți readuce pacea și liniștea în mintea și sufletul tău.

      Hormonii post-natali

După naștere, este perfect normal să fii obosită, prost dispusă și să ai o atitudine schimbătoare. Sunt și unele femei care sunt suficient de norocoase să nu se încadreze în această categorie, însă majoritatea proaspetelor mămici trec prin aceste stări.

      Estrogenul și progesteronul

- Majoritatea simptomelor postpartum apar datorită nivelului ridicat al estrogenului.

- În timpul sarcinii, placenta produce un nivel ridicat de progesteron. După naștere, procesul se inversează, iar corpul tău înregistrează o scădere semnificativă a progesteronului.

- Un astfel de dezechilibru hormonal declanșează depresia postpartum.

- Progesteronul influențează starea emoțională a mamei. Însă, după naștere, dezechilibrul hormonal declanșează o mulțime de aspecte incomode.

- O parte din simptomele cauzate de nivelul ridicat de estogren sunt: creșterea în greutate, depresia, schimbări ale dispoziției și crampe mentruale severe.

- Un nivel ridicat de estogren declanșează producția de TBG (globulna de legare a tirozinei) de către ficat. De aceea foarte multe femei suferă de tiroidită postpartum.

      Cele mai comune schimbări după naștere

 1. Schimbări fizice

  • Sâni sensibili
  • Constipație
  • Hemoroizi
  • Incontinență urinară
  • Secreții vaginale

2. Schimbări emoționale

  •  Depresia postpartum

      11 metode pentru a restabili echilibrul hormonal după naștere

1. Mișcarea

Chiar și o plimbare prin parc sau câteva exerciții ușoare sunt de mare ajutor. Evită antrenamentele cardio sau cele foarte solicitante imediat după naștere. Genuflexiunile, exercițiile ușoare cu greutăți sau cele de rezistență ar trebui să fie mai mult decât suficiente.

2. Evită mâncarea albă

Specialiștii le recomandă mamelor care abia au născut să evite consumul mâncării albe ca pânine, pastele, orezul sau laptele pe cât posibil.

3. Controlează nivelul cofeinei

Sigur, o cafea pe zi nu poate dăuna, însă dacă exagerezi cu nivelul cofeinei, poți crește producția cortizolului care afectează activitatea glandei tiroide.

4. Suplimentele

Corpul uman este uimitor și are o capacitate de regenerare fantastică. Însă, după o perioadă de 9 luni în care ai împărțit corpul cu încă o ființă și un stres uriaș produs de naștere, acesta are nevoie de ajutor pentru a putea funcționa adecvat. Uleiul de primula, Omega-3, MACA sau mielăreaua au un efect excelent asupra restabilirii echilibrului hormonal. Însă, înainte de a te folosi de puterea acestor suplimente, cere sfatul medicului specialist.

5. Uleiul de cocos

Grăsimile nesaturate și calitatea colesterolului care pot fi găsite în uleiul de cocos și avocadp te ajută să păstrezi un echilibru hormonal.

6. Vitamina D

Prezența vitaminei D este esențială, având în vedere că o parte din stabilitatea hormonală este stabilită de aceasta. Bucură-te pe cât posibil de razele soarelui (având în vedere că reprezintă cea mai importantă sursă de vitamina D) și ia suplimentele pe care ți le-a prescris doctorul tău.

7. Stresul

Odihnește-te cât mai mult și bine și stai departe de aspectele care ar putea să te streseze. Astfel, îți vei putea ține nivelul cortisolului sub control.

8. Evită să iei medicamente “după ureche”

În timpul și imediat după sarcină nu trebuie să iei nici un medicament fără acordul medicului specialist.

9. Grăsimile polinesaturate

Deși nu par, grăsimile polinesaturate sunt extrem de periculoase, deoarece conțin un procent ridicat de Omega-6 care poate afecta funcționarea sistemului endocrin. Evită să consumi margarină, ulei vegetal și ulei de arahide.

10. Alimentele bogate în fibre

Fibrele ajută la integrarea nivelului de estrogen în organism după naștere pentru a face loc și altor hormoni. Alimentele bogate în fibre ajută și la eliminarea toxinelor, în timp ce te ajută să rămâi sănătoasă și plină de energie.

11. Acupunctura

Tot mai multe mămici apelează la acest tratament chinezesc pentru restabilirea echilibrului hormonal și rezultatele sunt îmbucurătoare. Alături de câteva ierburi naturale, acupunctura pare să ajute cât mai multe mămici să scape de simptomele sindromului postpartum.

Sursa: Momjunction.com  

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI