Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-07 12:17:23 +0200 Timpul trece repede: deja ai ajuns la jumătatea sarcinii! Embrionul nu se mai dezvoltă cu aceeași viteză, dar sisteme importante ale organismului încep să ia o formă mai amplă. Săptămâna a 20-a de sarcină

Săptămâna a 20-a de sarcină

Săptămâna a 20-a de sarcină 470 900
Timpul trece repede: deja ai ajuns la jumătatea sarcinii! Embrionul nu se mai dezvoltă cu aceeași viteză, dar sisteme importante ale organismului încep să ia o formă mai amplă.

Schimbările embrionului

Pe perioada săptămânii a 20-a a sarcinii, embrionul continuă să crească, deși ritmul dezvoltării acestuia încetinește pentru a se dezvolta într-un mod diferit. Acum, cel mai mult se dezvoltă plămânii, sistemul digestiv și imunitar. Ochii acestuia, încă închiși, se mișcă lent dintr-o parte în alta. Papilele gustative s-au maturizat și înăuntrul gingiilor s-au format primii dinți. De asemenea, fătul aude sunetele acute și puternice care-l fac să tresară. Deoarece sistemul muscular și cel nervos sunt mai dezvoltate, mișcările lui devin mai intense și mai coordonate. Este secretată de glandele sebacee o substanță cleioasă care acționează ca un scut protector pentru a împiedica hiperhidratarea pielii embrionului în lichidul amniotic și pentru a facilita nașterea. De asemenea, în a 20-a săptămână a sarcinii, sub stratul cutanat începe să se dezvolte stratul de grăsime. Straturi de grăsime maronie și bej apar pe gât, piept și rinichi, pe când, pe restul corpului, se dezvoltă grăsimea albă, făcând embrionul să arate mai împlinit. De asemenea, se dezvoltă mameloanele și glandele mamare la ambele sexe.

La ce trebuie să te aștepți

Nu neglija lecțiile de travaliu fără durere. Vei învăța tehnici de relaxare și de respirație care te vor ajuta să te bucuri de clipa cea mare. În acest stadiu, trebuie să fii foarte atentă la nutriția ta. Vitaminele au un rol foarte important atât pentru sănătatea ta, cât și pentru cea a embrionului. 

Ce oferă vitaminele

Vitaminele sunt benefice nu numai pentru dezvoltarea fiziologică a embrionului, dar și pentru întărirea sistemului imunitar, circulația regulată a sângelui, funcționarea normală a țesuturilor și a celulelor. Câteva dintre vitamine, cum ar fi vitamina B și C, nu se depozitează în organism și trebuie să le iei în fiecare zi din hrana ta. Informează-te mereu asupra dozelor recomandate, deoarece hipervitaminoza are efecte dăunătoare. De exemplu, este recomandat ca viitoarele mămici să evite ficatul și uleiul de ficat de morun, deoarece conțin o cantitate mare de vitamina A care se depozitează în organism și poate afecta craniul, creierul și coloana vertebrală a fătului. Vitaminele sunt foarte sensibile. Atunci când alimentele se fierb la o temperatură înaltă, sunt expuse la aer sau sunt prelucrate industrial, vitaminele acestora se distrug. Alege fructele proaspete, legumele crude și alimentele neprelucrate. Dacă vrei să gătești legumele, este de preferat să le fierbi la abur sau să le sotezi, pentru ca acestea să nu-și piardă valoarea nutritivă. În general, este de preferat să te hrănești cu alimente proaspăt gătite.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI