Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-11-19 14:39:22 +0200 Săptămâna a cincea de sarcină marchează cele mai importante schimbări ale embrionului. Inima începe să bată, organele să se dezvolte, iar miracolul nu se oprește aici. Săptămâna a 5-a de sarcină

Săptămâna a 5-a de sarcină

Săptămâna a 5-a de sarcină 470 900
Săptămâna a cincea de sarcină marchează cele mai importante schimbări ale embrionului. Inima începe să bată, organele să se dezvolte, iar miracolul nu se oprește aici.

În această fază schimbările embrionului sunt impresionante. Inima lui bate, organele lui principale se dezvoltă, iar caracteristicile acestuia încep să ia formă. Miracolul continuă! Ce trebuie să știi, care este rolul tatălui și cum îți pregătești pentru primul născut pentru venirea celui de-al doilea?

Situația embrionului

În această săptămână începe să bată inima embrionului, care are mărimea unui bob de mac. Embrionul are în acest moment o mărime de 0,5 cm. Organele importante, cum ar fi rinichii și ficatul, încep să se dezvolte, precum și terminațiile care sunt ”bazele” de unde se vor dezvolta mâinile și picioarele. Embrionul se dezvoltă! Apendicul este la locul lui, iar intestinele și caracteristicile feței încep să prindă contur încet – încet.

Ce trebuie să știi

Sarcina nu este o boală, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-ți întrerupi activitățile și pasiunile pe care le aveai până acum. De exemplu, dansul în perioada sarcinii este permis, la fel și alte activități sportive, cu condiția să fie îndeplinite cerințele prevăzute de medicul ginecolog. Ceea ce nu trebuie să uiți este faptul că organismul tău are nevoie de odihnă. Perioada sarcinii nu este adecvată pentru a face sport de performanță. Alege un program ușor de gimnastică, adaptat nevoilor și posibilităților tale, poartă haine și pantofi lejeri și nu ignora semnele pe care ți le trimite corpul tău. Dacă simți oboseală, indispoziție, dificultăți respiratorii sau dureri în orice punct al corpului, oprește-te imediat din orice activitate fizică. Dacă disconfortul persistă, ia legătura cu medicul ginecolog.

Relația cu medicul tău

Relația cu medicul ginecolog este foarte importantă. Dacă pentru orice motiv simți că nu poți avea încredere în el, optează pentru un alt medic. Buna cooperare a viitoarei mame cu medicul ei este esențială, pentru ca atât sarcina, cât și nașterea să decurgă ușor. Ai grijă ca această relație să înceapă având o fundație bună.

Rolul tatălui

Dacă este vorba de prima sarcină a familiei, atunci trebuie să vezi care sunt cele 38 de lucruri pe care va trebui să le cunoască un tată. Toată atenția este concentrată asupra ta, însă și el este îngrijorat și are sentimente mixte. Discutați aspectele care vă preocupă și nu lăsați gândurile și agonia să vă separe. Sarcina reprezintă o bună oportunitate de a vă cunoaște mai bine, dar și de a împărți momente de entuziasm și iubire.

Cum pregătești primul născut pentru venirea celui de-al doilea

Dacă maternitatea și paternitatea vă sunt deja familiare, ceea ce vă va preocupa de acum înainte va fi maniera în care veți vorbi copilului despre viitorul bebeluș. Pregătirea fratelui mai mare pentru venirea pe lume a fratelui mai mic se poate face de către ambii părinți prin următoarele moduri:

  • Din prima clipă, explică-i copilului ce urmează să se întâmple.
  • Aduceți-i la cunoștință sarcina și explicați-i că peste puțin timp va avea un frățior. Evidențiați aspectele pozitive ale acestei schimbări.
  • Explicați-i procesul celor 9 luni. Pentru o dovadă mai amplă, arătați-i schimbările în fiecare lună.
  • Cereți-i să pregătiți împreună camera noului născut. Lăsați-l să ia inițiativa în alegerea perdelelor, covorului, mobilei, etc.
  • Pregătiți-l de acum pentru ziua nașterii, explicându-i că mama lui va trebui să lipsească pentru un timp de acasă. Întrebați-l cu cine ar vrea să rămână în acele zile și aveți grijă să îi asigurați compania dorită (de exemplu: acasă la verișorii lui, la bunici, etc.).

Pentru a avea o sarcină sănătoasă, informează-te asupra subiectelor referitoare la sănătatea embrionului și a ta. Vezi întrebările pe care trebuie să le adresezi ginecologului tău și moașei. De asemenea, află mai multe detalii despre următoarele aspecte: ce este acidul folic, ce se întâmplă cu glanda tiroidă în timpul sarcinii, ce este sarcina extrauterină sau care sunt problemele de sănătate care pot apărea în timpul sarcinii. Mai întâi de toate, însă, vezi care sunt cele mai bune zece momente ale sarcinii și bucură-te de cele nouă luni care reprezintă cea mai exigentă, dar și cea mai importantă perioadă din viața unei femei! 

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI