Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-03-07 14:14:45 +0200 Ce faci atunci când copilul tău este mofturos la masă? Îl lași puțin timp să se calmeze, îi explici cum ar trebui să se comporte fără a-l mustra sau treci direct la pedepse? Semne că ești o mamă mult prea strictă

Semne că ești o mamă mult prea strictă

Semne că ești o mamă mult prea strictă 470 900
Ce faci atunci când copilul tău este mofturos la masă? Îl lași puțin timp să se calmeze, îi explici cum ar trebui să se comporte fără a-l mustra sau treci direct la pedepse?

Fiecare părinte are o viziune proprie asupra disciplinei copiilor, însă cum poți ști dacă tehnicile tale sunt puțin duse la extrem sau nu?

Elizabeth J. Short, Director Asociat al Centrului Schubert din cadrul Universității Case Western Reserve susține faptul că părinții au reale probleme în găsirea unui echilibru atunci când vine vorba de disciplina copiilor. Ei sunt fie prea îngăduitori, fie prea stricți, iar aceste extreme sunt factori importanți în dezvoltarea copiilor.

Elizabeth și-a concentrat atenția asupra părinților care fac parte din cea de-a doua categorie și a oferit câteva semne și sugestii celor care au dus strictețea la un alt nivel, așa cum urmează în paragrafele de mai jos.

  1. Stabilești prea multe reguli.

Poți avea mai multe șanse de reușită dacă stabilești un set de reguli mai scurt, dar concis, care să fie respectat de toată lumea.

  1. Amenințările sunt mult prea dure.

Dacă vei recurge la amenințări extreme spunându-i copilului că îi vei distruge toate jucăriile sau că îl dai afară din casă, nu vei rezolva nimic. Dacă va crede amenințările, acesta va fi terifiat și va avea tendința să se ascundă la fiecare pas, iar dacă se va situa la polul opus și va descoperi că joci la cacealma, atunci nu vor avea nici un efect asupra lui.

  1. Regulile pe care le stabilești depășesc “aria de acoperire” a unui părinte.

Părinții pot stabili reguli copilului asupra următoarelor aspecte: școala, comportamentul acestuia față de străini, siguranță, etc. Însă, este indicat să nu se implice prea mult în aspectele personale ale unui copil, ca alegerea unei pasiuni sau a unui instrument muzical.

  1. Nu acorzi suficientă atenție cuvintelor.

Nu contează doar cum o spui, ci și ce spui. Chiar dacă ai griă la tonul pe care îl folosești, cuvintele pe care ți le alegi pot transmite un mesaj greșit

  1. Ești întotdeauna cea care evidențiază aspectele negative.

Oricât de mult s-ar strădui, un copil nu poate face totul greșit. Este important să îi remarci și reușitele copilului, nu doar să subliniezi greșelile pe care acesta le face voit sau nu.  

  1. Copilul te lasă pe dinafară.

Dacă acesta discută din ce în ce mai puțin cu tine despre aspecte importante, atunci trebuie să iei în considerare că te percepe ca fiind un părinte mult prea autoritar. Poți câștiga o bătălie, dar războiul îl vei pierde cu siguranță. Poți convinge un copil să facă un lucru pe care ți-l dorești, însă este imposibil să îl determini să se deschidă dacă știe că nu va avea sprijinul tău.

  1. Copilul nu își aduce prietenii acasă.

Copiii au nevoie de reguli și, la un anumit nivel, sunt chiar cei care și le doresc. Însă, dacă îi vei reaminti regulile casei în fața prietenilor și îl vei critica ori de câte ori aceștia vin în vizită, copilul va înceta să își aducă prietenii acasă. Totodată, acesta se va depărta treptat de tine, deoarece va considera că nu îi aprobi și respecți alegerile.

  1. Copilul este văzut, dar nu este auzit.

Da-i copilului ocazia de a-și spune opinia chiar și asupra aspectelor minore. Acesta dorește să fie ascultat sau cel puțin auzit, chiar dacă ești sau nu de acord cu opinia lui.

  1. Interzici orice.

Nu este necesar să spui da oricărei rugăminți, însă nu adopta nici o atitudine negativistă. Oferă-i copilului suficiente motive pentru care consideri că este indicat să renunțe la o anumită idee și lasă-i libertatea să aleagă singur. Vei avea mai multe șanse de a reuși.

  1. Copilul nu face altceva decât să muncească.

Copiii au nevoie de timp și momente de relaxare pentru a putea sintetiza ceea ce au învățat. Dacă tot timpul acestora este dedicat dezvoltării, fără a exista și ore sau chiar zile de relaxare, atunci toate informațiile acumulate nu vor fi puse în practică.

Sursa: Webmd.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI