Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-04-04 11:13:53 +0300 Divorțul nu afectează doar persoanele implicate direct, ci întreaga familie. Află cum poți gestiona o decizie dificilă fără a-ți afecta emoțional copiii! Sfaturi pentru părinții divorțați

Sfaturi pentru părinții divorțați

Sfaturi pentru părinții divorțați 470 900
Divorțul nu afectează doar persoanele implicate direct, ci întreaga familie. Află cum poți gestiona o decizie dificilă fără a-ți afecta emoțional copiii!

Totul se complică atunci când sunt implicați și unul sau mai mulți copii. Studiile arată că o mulțime de copii tind să proiecteze suferința simțită din cauza divorțului la maturitate, influențând astfel întreaga lor viață. Însă, părinții pot controla maniera în care aceștia percep divorțul și se pot separa fără a-i afecta emoțional.

Este mult mai indicat să previi decât să tratezi, iar mai jos vei putea afla mai multe despre cele mai frecvente greșeli pe care le comit părinții divorțați.

  1. Nu îți transforma copilul în mesager

Prea mulți părinți divorțați comunică prin intermediul copiilor, supunându-i unui stres emoțional puternic și forțându-i să gestioneze o situație mult prea complicată. Dacă totul s-a întâmplat prea recent și este dificil să comunici, atunci te poți folosi de e-mail. Astfel, te poți rezuma doar la noțiuni specifice, fără a te pierde în detalii care pot redeschide răni vechi și adânci.

De asemenea, este indicat să comunici direct cu fostul partener de viață, chiar dacă poate părea greu la început. Stabilește-ți punctele pe care vrei să le discuți și nu lăsa discuția să degenereze într-o ceartă, așa cum se întâmplă de obicei, pentru că sănătatea emoțională a copilului tău depinde de asta.

  1. Copilul nu este un terapeut

Copiii, dar mai ales adolescenții, simt nevoia să dețină controlul, iar divorțul părinților le poate da viața peste cap. Nu pica în capcana de a împărtăși detalii negative despre divorț sau fostul partener de viață cu copilul tău din dorința de a fi înțeleasă. Nevoia lor de control și starea de anxietate îi va împiedica să vadă imaginea de ansamblu.

Dacă ai nevoie de o persoană cu care să discuți, care să te asculte sau să îți ofere niște sfaturi, atunci poți apela la o prietenă, un membru al familiei sau un psiholog. Dacă îți dorești ce e mai bine pentru copilul tău, atunci acesta nu trebuie să cunoască toate detaliile divorțului, mai ales pe cele negative.

  1. Încearcă să îl înțelegi

Ascultă-ți copilul, comunică deschis cu acesta și încearcă să înțelegi cum îl afectează divorțul. Nu îi critica celălalt părinte, chiar dacă poate fi dificil, pentru că aceasta o va percepe ca pe o critică la propria persoană. Totodată, nu îl forța să accepte sau să respingă anumite sentimente. Îl poți asculta, îi poți fi alături, însă este indicat să îl lași pe acesta să găsească soluțiile, nu să i le oferi tu.

  1. Nu evita discuțiile pe tema divorțului dacă ți le solicită copilul

Sigur, ce este prea mult strică. Însă, nici cealaltă extremă, în care eviți orice discuție sau răspuns legat de divorț, nu este recomandată. Dacă nu oferi copilului o explicație legată de separare, acesta va deveni mai stresat și își va da singur răspunsurile, care de cele mai multe ori sunt negative și incriminatorii.

  1. Repară daunele pe care le-ai produs până în prezent

Majoritatea părinților divorțați care parcurg aceste sfaturi recunosc câteva dintre greșelile pe care le-au făcut cu sau fără intenție. Însă, este uneori prea târziu să repari câteva din erorile trecutului? Din fericire, nu. Copiii sunt extraordinar de îngăduitori, cel puțin până ating vârsta de 10 ani. Așadar, dacă te regăsești în acest caz, poți încerca să faci următoarele:

- Cere-i scuze copilului tău.

- Explică-i în detaliu unde ai greșit și felul în care îți vei răscumpăra greșeala.

- Oferă-i ocazia de a semnaliza atunci când crede că exagerezi sau că este cazul să te oprești. De exemplu, spune-i copilului că te poate atenționa prin ridicarea mâinii atunci când îl deranjează că îi critici celălalt părinte sau îi povestești detalii pe care nu dorește să le cunoască.

Sursa: Webmd.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI