Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-01-15 15:51:28 +0200 Află cum îi poți oferi copilului tău cele mai bune condiții pentru a avea un somn cât mai odihnitor! Somnul bebelușilor

Somnul bebelușilor

Somnul bebelușilor 470 900
Află cum îi poți oferi copilului tău cele mai bune condiții pentru a avea un somn cât mai odihnitor!

Când ar trebui să înceapă copilul să doarmă în timpul nopții?

Majoritatea nou-născuților au nevoie de aproximativ 16 ore de somn, însă nu toți respectă același program. O mare parte din aceștia dorm chiar mai mult ziua decât noaptea, nefiind capabili să facă diferența între zi și noapte.

În intervalul 3-6 luni, majoritatea copiilor încep să doarmă mai mult noaptea. În această perioadă, bebelușul nu va dormi 10-12 ore în continuu, însă vei avea parte de mai multe momente relaxante, în care te vei putea recupera după o noapte lungă.

Nu îți face griji dacă bebelușul tău are deja 4 luni și nu doarme foarte mult noaptea. Îl poți ajuta în mai multe feluri: nu îl trezi atunci când trebuie hrănit și menține o atmosferă liniștită și cât mai întunecoasă în cameră.

Cum îți poți ajuta copilul să doarmă noaptea?

Crează un ambient cât mai liniștit, relaxant și întunecos în timp ce îi citești o poveste sau îi fredonezi un cântec de leagăn. De asemenea, ajută foarte mult și dacă bebelușul are pătuțul lui. Scopul este acela de a-l pune în pătuț abia atunci când este obosit, pentru a adormi cât mai repede.

Dacă se trezește noaptea, așteaptă câteva minute înainte să mergi la el, pentru a-l ajuta să adoarmă. Este foarte posibil ca acesta să fie capabil să adoarmă singur. Dacă în continuare plânge, stai alături de acesta, fără a-l lua în brațe preț de 2 minute. În cazul în care acesta nu se oprește din plâns și devine din ce în ce mai neliniștit, este posibil să îi fie foame sau să aibă nevoie să îi fie schimbat scutecul.

Cât trebuie să doarmă un bebeluș?

Programul unui bebeluș este destul de simplist. Tot ceea ce poate face este să mănânce și să doarmă, cel puțin în primele luni de viață. Până la vârsta de 6 luni, un bebeluș doarme de cel puțin 3 ori pe zi, iar fiecare pui de somn durează 1-2 ore. După ce va împlini un an, vei vedea că va dormi doar o singură dată pe zi. La vârsta de la 5 ani, majoritatea copiilor nu mai au nevoie de somnul de la amiază.

Este indicat să lași copilul să plângă până adoarme?

În acest caz, părerile sunt împărțite. În general, factorii determinanți sunt vârsta și caracterul fiecărui copil. Metoda Ferber este una dintre cele mai studiate și aplicate, însă nu funcționează pentru toți bebelușii.

Vorbește cu medicul pediatru înainte de a folosi metoda Ferber, pentru a te asigura că îi este benefică bebelușului tău. Unii copii obosesc dacă plâng, însă la polul opus regăsim și pe aceia care se enervează mai tare dacă sunt ignorați atunci când plâng.

Este indicat ca bebelușul să doarmă în pat cu părinții săi?

Cei mai mulți medici pediatri nu recomandă ca bebelușul să împartă patul cu părinții, deoarece există riscul ca acesta să fie sufocat, să cadă din pat sau să se declanșeze sindromul morții subite. Dacă ești una din mamele care alăptează, poți pune un pătuț în dormitorul marital, pentru a facilita întregul proces.

Se mai poate face altceva pentru a fi sporită siguranța bebelușului?

Din fericire, da. Pentru a reduce riscul sufocării sau al declanșării sindromului morții subite, poți folosi următoarele “trucuri”:

  1. Așează-ți copilul pe spate atunci când dorești să îl adormi.
  2. Echipează pătuțul bebelușului tău cu o saltea fermă și confortabilă.
  3. Nu lăsa pătura, jucăriile sau pernele în pătuțul copilului.
  4. Nu fuma în preajma acestuia.
  5. Alăptează cât de mult poți.
  6. Oferă-i o suzetă atunci când este pe punctul de a adormi.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI