Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-07 11:05:53 +0200 Află și tu cât de dăunătoare sunt toate obiceiurile tale nesănătoase și renunță la acestea atât pentru sănătatea ta, cât și pentru cea a copilului! Spune adio obiceiurilor nesănătoase!

Spune adio obiceiurilor nesănătoase!

Spune adio obiceiurilor nesănătoase! 470 900
Află și tu cât de dăunătoare sunt toate obiceiurile tale nesănătoase și renunță la acestea atât pentru sănătatea ta, cât și pentru cea a copilului!

Mediile insalubre, alimentele nesănătoase și obiceiurile proaste afectează fatul, deoarece placenta filtrează toate substanțele care intră în organism. Așadar, cafeaua și băuturile cofeinizate trebuie consumate cu moderație. Totodată,  fumatul și mai ales consumul de droguri sunt interzise în perioada sarcinii. În privința medicamentelor, este recomandat să ceri întotdeaua sfatul ginecologului și să urmezi îndeaproape directivele acestuia. 

Rolul placentei

Placenta are rolul de a filtra toate substanțele care intră în organismul fătului, pentru a-i asigura un mediu propice dezvoltării. Aparent, țesuturile placentei elimină un hormon care provoacă greață, pentru a evita deplasarea substanțelor nocive către uter, în special în primele trei luni, considerate critice pentru sănătatea fătului. Placenta este destul de expusă. Cu excepția substanțelor nutritive și a oxigenului, o mulțime de alte substanțe toxice pot pătrunde, precum: alcoolul, medicamentele, drogurile, metalele grele și poluanții organici.

Cafeaua și alte băuturi

Te poți bucura de cafea și alte băuturi cu cofeină, dacă nu exagerezi cu consumul acestora. Specialiștii recomandă ca doza maximă zilnică să nu depășească 300 mg de cofeină. Abuzul de cofeină poate cauza bătăi rapide ale inimii, insomnie, agitație și urinare frecventă, care poate duce la pierderea de lichide și calciu, în timp ce intervine și în procesul de absorbție al fierului.

Băuturile din plante trebuie să fie, de asemenea, consumate cu moderație, pentru că o mulțime dintre acestea pot provoca diaree, vărsături și palpitații. Alege ceaiul din plante de munte, tei sau mușetel pentru că au un efect calmant. Conform studiilor, consumul excesiv de cafea în primele 12 săptămâni de sarcină este strâns legat de nașterea copiilor subponderali, dar și de avorturile spontane.

Alcoolul

Alcoolul ajunge rapid la făt prin sânge și placentă. Toți specialiștii recomandă evitarea exclusivă a consumului de alcool pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în primul semestru, atunci când se formează organele vitale ale fătului. Consumul excesiv de alcool (mai mult de 14 de unități pe săptămână) este strâns legat de apariția tulburărilor psihice, a malformațiilor și a sindromului alcoolic fetal. Pe termen lung, consumul de alcool duce la apariția copiilor cu dificultăți de învățare și de concentrare. Alcoolul are un efect toxic direct asupra fătului în curs de dezvoltare.

Efectul cel mai grav este sindromul alcoolic fetal (FAS), care se caracterizează prin:

  • Întârziere în creștere;
  • Retard mintal;
  • Malformație craniană a fătului;
  • Boli de inimă.

Fumatul

Fumatul, chiar și cel pasiv, reduce oxigenul și nutrienții care trebuie să ajungă la făt. Nicotina are acțiune vasoconstrictoare și crește posibilitatea de a da naștere unui copil subponderal. Un copil subponderal este mai vulnerabil în fața problemelor de sănătate care pot provoca chiar și moartea. Fumatul este, de asemenea, în strânsă legătură cu apariția anumitor complicații în timpul sarcinii, cum ar fi avortul spontan, detașarea timpurie a placentei, hemoragia, nașterea timpurie sau nașterea unui copil mort. Pe termen lung, fumatul poate afecta sănătatea mentală și comportamentul copilului, câuzand probleme de concentrare și hiperactivitate. Studiile au arătat că acest obicei crește riscul apariției malformațiilor și intervine în progresul sarcinii.

Medicamentele și drogurile

Dacă ai ținut un tratament înainte de a rămâne gravidă, atunci trebuie să te consulți cu medicul tău, pentru a stabili dacă acesta afectează sau nu dezvoltarea sarcinii. Femeile care suferă de epilepsie sau boli ale tiroidei trebuie să urmeze tratamentul sub supraveghere medicală strictă, pentru a evita implicații serioase pentru ambele părți implicate. Ori de câte ori aveți nevoie de medicamente, chiar și pentru o durere de cap, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Toate drogurile sunt extrem de periculoase. Chiar și cele slabe, cum ar fi marijuana, pot provoca anomalii cromozomiale și nașteri premature. Prin utilizarea drogurilor tari, riști infectarea cu HIV și hepatită, iar copilul se va naște dependent de droguri. Consumul de droguri poate duce chiar și la moarte subită.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI