Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-02 10:49:00 +0200 Moartea este un subiect tabu, mai ales în discuțiile cu cei mici, însă mai devreme sau mai târziu va trebui să dezbați și acest subiect. Să vedem cum poți da o astfel de veste copilului tău. Subiecte dificile: Moartea

Subiecte dificile: Moartea

Subiecte dificile: Moartea 470 900
Moartea este un subiect tabu, mai ales în discuțiile cu cei mici, însă mai devreme sau mai târziu va trebui să dezbați și acest subiect. Să vedem cum poți da o astfel de veste copilului tău.

Cum văd copiii moartea

Copiii își formează o părere despre moarte încă din primii ani de viață, indiferent că ai dezbătut sau nu acest subiect cu ei. Aceștia văd insecte, animale și păsări murind. Ei învață despre moarte din poveștile și basmele care le sunt citite înainte de culcare. Însă, maniera în care un copil percepe moartea este în strânsă legătură cu vârsta lui.

Bebelușii de 0-2 ani sunt capabili să simtă lipsa unei persoane, mai ales a unuia din părinți sau a persoanei care are grijă de ei. Acest aspect le poate afecta pofta de mâncare sau programul de somn pe o perioadă nelimitată.

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani au impresia că moartea este un proces reversibil. Aceștia învață despre moarte din desene animate. Își văd eroul preferat cum cade de pe o stâncă sau cum este lovit de tren, ca apoi să poată alerga fără nici un fel de probleme. Aceeași percepție o au și despre moarte, mai ales în momentele în care se joacă. Aceștia ‘își ucid’ prietenii cu pistoale cu apă și mimează moartea, așa cum au văzut și la televizor.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani înțeleg faptul că orice este viu trebuie să moară la un moment dat. Ciclul vieții capătă tot mai multă claritate, chiar dacă aceștia încă nu realizează că moartea este un fenomen care îi va afecta inevitabil și pe ei. Foarte mulți copii din această categorie consideră  că vor putea să ocolească moartea cu ajutorul inteligenței sau a puterilor magice. Unii copii personifică moartea și o aseamănă cu ‘un înger’ sau ‘un om bătrân’, fapt care le poate declanșa o serie de coșmaruri.

Conștientizarea totală a morții apare abia la copiii de 9-10 ani sau în timpul adolescenței.

O discuție dificilă

Conform experților, percepția morții variază în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului și mediul social și cultural al acestuia. În societățile în care nașterea și moartea sunt fenomene frecvente, copiii se familiarizează mult mai rapid cu impactul morții. Pentru majoritatea părinților, discuția cu copiii despre moarte este una dificilă, pentru că nu știu care este abordarea corectă. Este foarte posibil ca incapacitatea părinților să se datoreze faptului că până și ei, adulții, nu au fost capabili să găsească un echilibru atunci când vine vorba de moarte. Însă, dezbaterea acestui subiect este necesară, pentru a facilita întreg procesul pentru copii.

Întrebări dificile la care copilul tău are nevoie de răspunsuri

De ce plânge mătușa mea? După moartea unchiului, copilul își vede mătușa plângând, dar nu este capabil să conecteze tristețea cu evenimentul. Copiii nu înțeleg impactul morții și emoțiile care îl preced. În acest caz, ar trebui să îi explici copilului că mătușa lui plânge pentru că și-a pierdut soțul și pentru că îi simte lipsa. Totodată, dă-i de înțeles că toți ne simțim triști atunci când cineva drag nouă moare.

Când vei muri tu? Copilul care pune o astfel de întrebare percepe moartea ca pe o separare temporară sau definitivă. Acestuia îi este frică de necunoscut și de cum ar putea rămâne fără apărare dacă te pierde. Asigură-ți copilul că intenționezi să rămâi alături de el cât mai mult timp posibil și că vei face tot ce îți stă în purință pentru a-l ajuta. Însă, menționează-i și că în eventualitatea în care vei muri acesta va fi la fel de protejat, pentru că sunt o mulțime de persoane care vor avea grijă de el. 

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI