Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2018-03-21 16:32:29 +0200 Urmărirea medicală prenatală

Urmărirea medicală prenatală

Urmărirea medicală prenatală 470 900
Ce examene sunt necesare în timpul sarcinii.

 “Aveți privilegiul de a fi o viitoare mama. Pentru nouă luni întregi veți trăi o experiență unică, ce se va încununa cu nașterea bebelușului dumneavoastră, a unei ființe tandre, care va avea absolută nevoie de îngrijirea dumneavoastră.”

La prima vizită obstetricianul vă va adresa câteva întrebări atât dumneavoastră, cât și partenerului ca să vă afle istoricul medical.

Primul examen va fi cel la sânge, rezultatele vă vor da informații utile cu privire la:
- Grupa sanguine și factorul Rhesus (se va depista grupa dumneavoastră sanguine 0, A, B și AB și factorul Rh pentru cazul în care va fi nevoie de transfuzie de sânge pe durata sarcinii sau a nașterii)
- Nivelul hemoglobinei (dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, atunci aveți anemie, iar medical vă va recomanda suplimente alimentare cu fier, cât și alimente care conțin fier)
- Rubeola (se depistează dacă aveți anticorpi pentru rubeolă, dacă nu aveți imunitate, atunci trebuie să evitați contactul cu persoanele care au rubeolă)
- Hepatita B (dacă sunteți pozitivă, virusul poate fi transmis embrionului și dăuna serios ficatului acestuia, iar nou-născuții supuși acestui risc vor fi vaccnați de îndată ce se nasc) 
- Sifilis (această boală transmisă sexual este rară în zilele noastre, dar dacă ați fost infectată,  această boală poate provoca fătului malformații congenitale)
- Toxoplasmoză (este o inflamație cauzată de un parazit care trăiește în excrementele pisicii sau în carnea insuficient preparată și poate duce la avortul spontan sau a nașterii premature)
- Virusul HIV (este examenul care depistează dacă sunteți sau nu purtătoare a virusului HIV, dar nu sunteți obligată să faceți testul dacă nu doriți)

Al 2-lea examen va fi cel de urină

- Glucoză (dacă se va depista glucoză în urină la două examene consecutive, acest lucru e dovada faptului că aveți diabet și o să vi se ceară să faceți un examen de sânge special ca să vă fie controlat nivelul glucozei din sânge)
- Leucocituria (un procent mare de leucocite în urină este un indiciu al inflamației rinichilor)
-  Cetonele (prezența cetonei în urină semnalizează tulburări ale sistemului metabolic și este un indicator pentru diabet)

Al 3-lea examen va fi cel al tensiunii arteriale

Medicul vă va măsura și va utiliza primele rezultate ca o unitate de măsură pentru măsurătorile următoare. O creștere bruscă a tensiunii este un indiciu de preeclampsie. Este normal să crească în ultimul trimesttru de sarcină, la fel de normal este să și scadă in al doilea trimestru de sarcină.

Al 4-lea examen este cel clinic

În cadrul acestui examen, medicul vă va palpa abdomenul să se asigure că uterul și embrionul se dezvoltă normal. Din săptămâna a 20-a va începe să vă măsoare abdomenul cu un metro, de la osul pubian până la fundul uterului, ca să obțină o imagine exacta despre poziția fătului.
Vi se va înregistra și greutatea la prima vizită și apoi o să fiți cântărită la fiecare vizită pentru a se controla dacă greutatea corespunde cu luna de sarcină în care vă aflați și vă vor fi examinate membrele pentru a depista cârcei și umflături.

Al 5-lea examen este controlul colului uterin

Medicul va prelua o probă de mucoasă din colul uterin și o va trimite spre analize. Vă va fi examinat și colul pentru a se depista dacă este închis, dacă există hemoragii sau infecții.
La ecografie, medical poate depista: câte săptamâni are fătul, dacă aveți sarcină simplă, gemeni sau multiplă, poziția fătului și a placentei, dacă inima embrionului bate, cantitatea de lichid amniotic, dacă aveți sarcină extrauterină, dacă embrionul prezintă malformații congenitale, sexul fătului.

Al 6-lea examen sunt examenele speciale

Dacă din examenele de rutină va reieși un indiciu de malformație congenitală sau de displazie, medicul care vă urmărește sarcina o să vă ceară să faceți niște examene speciale suplimentare. Aceste examene se realizează de obicei și în funcție de vârsta mamei.
Dacă aveți peste 35 de ani, este nevoie de o urmărire mai strictă deoarece riscul nașterii unui copil cu sidromul Down crește.

Dragi mămici, sarcina presupune o schimbare radicală în viața dumneavoastră, dar nu trebuie să vă speriați de toate aceste „examene”, deoarece noul dumneavoastră rol are firește multe cerințe, dar cu singuranță veți facee ceea ce este bine pentru dumneavoastră, cât și pentru minunea ce va veni pe lume, învăluindu-l cu dragostea dumneavoastră nelimitată.

Ne reîntâlnim în articolul următor!

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI