Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-01 11:35:13 +0200 Decide în cunoștință de cauză cum și când este cel mai bine să începi procesul de diversificare. Află mai multe despre alăptare și mâncarea solidă! Alăptarea și diversificarea

Alăptarea și diversificarea

Alăptarea și diversificarea 470 900
Decide în cunoștință de cauză cum și când este cel mai bine să începi procesul de diversificare. Află mai multe despre alăptare și mâncarea solidă!

Este recomandat să îți alăptezi bebelușul, mai ales în primele luni de viață ale acestuia. Însă, ce se întâmplă după această perioadă? Când ar trebui să treci la următoarea etapă? Ce ar trebui să urmărești sau să eviți, pentru a te asigura de o hrănire corespunzătoare a bebelușului?

Când ar trebui să începi să îți hrănești copilul cu mâncare solidă?

Este indicat ca mâncarea suplimentară să se adauge în dieta copilului după primele 6 luni, adică atunci când sistemul digestiv al copilului s-a maturizat suficient pentru a putea procesa noile produse alimentare și sistemul neuromuscular este suficient de matur pentru a permite copilului să stea în șezut, să controleze miscările limbii, să înghită, să spună dacă îi este sau nu foame, etc.

În plus, unui copil de șase luni încep treptat să îi apară dinții, astfel încât el poate mesteca alimentele solide și semisolide. Cu toate acestea, medicul pediatru este cel care decide dacă bebelușul este pregătit să treacă la faza următoare sau nu, luând în considerare factorii privind creșterea și sănătatea copilului. Un lucru cert este acela că după 6 luni copilul are nevoie de mai multă energie și, implicit, de mâncare solidă, având în vedere că trece printr-o perioadă activă.

 Cum se realizează tranziția de la lapte la mâncare solidă?

Alăptarea trebuie realizată cu atenție. Alimentele pe care le oferi copilului ar trebui să fie hrănitoare și sigure. De asemenea, trebuie să i le oferi progresiv, în cantități controlate, care vor crește treptat. Medicii pediatri le sugerează de obicei mamelor să înceapă cu cremă de vanilie, pe care să o ofere copilului în fiecare după-amiază. Câteva linguri de cremă de vanilie sunt de ajuns pentru primele zile. Treptat, cantitatea va crește. După 15 de zile în care deja ați hrănit copilul cu cremă de vanilie, îl puteți hrăni cu cremă de fructe în fiecare dimineață.

Cum ar trebui să arate dieta unui bebeluș:

  • Dimineața: lapte;
  • În jurul orei 10: cremă de fructe;
  • La prânz: lapte;
  • După-amiaza: cremă de vanilie;
  • Seara: lapte.

*După ce vă hrăniti copilul cu cremă de fructe sau de vanilie, oferiți-i puțină apă.

       Te-ar putea interesa si Diversificarea sugarului

Cum ar trebui gătite mesele bebelușului?

Modul ideal este gătitul la abur. Alege 50 g carne de vită sau de pui slabă, 1 morcov, 1 dovlecel, 1 cartof și o roșie decojită și pune-le în coșul special al oalei. Fierbe-le aproximativ 20-30 de minute, pană când carnea este fragedă și apoi amestecă-le cu puțin ulei de măsline în blender.

Ce e de făcut dacă bebelușul are efecte adverse la noile arome?

În acest proces este nevoie de multă răbdare. Este posibil ca bebelușul să respingă meniul oferit. Deci, asigură-te că oferi copilului o gamă variată de alimente, pentru a le putea alege doar pe acelea care satisfac gusturile și nevoile acestuia. Dacă nu agreează un aliment, nu insista. Renunță pentru 15 zile la alimentul respectiv, iar apoi încearcă din nou să i-l introduci în alimentație. În această etapă, cel mai important este să oferi timp copilului să se adapteze la noul gust. Insistența ta ar trebui să fie discretă și în nici un caz nu trebuie să faci presiuni asupra copilului pentru a consuma o cantitate mai mare decât dorește. Cu alte cuvinte, acționează în așa fel încât să determini bebelușul să asociaze alimentele cu sentimente plăcute și nu negative. Pentru a ajuta copilul să se acomodeze cu noile arome, mănâncă împreună cu prietenii sau în familie, pentru a  crea un ambient relaxant.

       Te-ar putea interesa si Principii privind diversificarea

Ce fel de mâncare ar trebui să alegi?

La această vârstă, un copil are nevoie de alimente bogate în nutrienți ca fier, zinc, calciu, vitamina A și C și acid folic.

Făină de orez: De obicei, medicii recomandă mămicilor să înceapă cu făină de orez, care este delicioasă, bogată în fier și rareori cauzează reacții alergice.

 Iaurt: Medicul pediatru poate sugera ca alternativă un iaurt care este bogat în fier și calciu. În cazul în care conține probiotice și prebiotice, putem fi siguri că sistemul imunitar al copilului este intărit și sistemul de digestiv se va dezvolta armonios. După acesta, urmează fructele, pulpa de legume și carnea.

           Te-ar putea interesa si Supă cremă de legume  ; Sos de mere  ; Supă cremă de broccoli ; Ce poți face când copilul nu vrea să mănânce?

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI