Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-04-02 11:39:29 +0300 Sunt fumatul și alăptatul în contradicție? Citește mai multe despre beneficiile alăptatului! Alăptatul și fumatul

Alăptatul și fumatul

Alăptatul și fumatul 470 900
Sunt fumatul și alăptatul în contradicție? Citește mai multe despre beneficiile alăptatului!

În ciuda recomandărilor oferite de medici, foarte multe femei aleg să fumeze în timpul sarcinii. Cum rămâne cu acestea? Pot ele alăpta sau nu?

Academia Americană a Pediatrilor susține că femeile care fumează își pot alăpta nou-născuții. Însă, recomandat pentru sănătatea ambelor părți implicate ar fi să se renunțe atât la fumatul activ, cât și la cel pasiv. De fapt, oamenii de știință susțin faptul că fumatul afectează bebelușii, indiferent dacă sunt alăptați sau nu. Fumatul pasiv este un risc real pentru sănătatea bebelușului.

Așadar, un copil care este alăptat de o mamă nefumătoare este protejat de 2 aspecte: alăptatul și aerul proaspăt. Dacă un copil nu este alăptat și are o mamă fumătoare, atunci este expus următoarelor: alimentației insuficiente și fumatului pasiv. Un al treilea caz îl reprezintă copilul care este alăptat de o mamă fumătoare, fiind expus fumatului, în timp ce este protejat datorită nutrienților primiți prin alăptare. Așadar, ultimul caz nu reprezintă varianta ideală, însă este mai indicat decât cel de-al doilea.

Beneficiile alăptatului sunt numeroase și mai importante decât inconvenientele specifice fumatului.

Pentru un bebeluș, fie că este alăptat sau nu, fumatul pasiv este extrem de periculos și crește riscul apariției infecțiilor respiratorii. Totodată, fumatul facilitează apariția  unor reacții alergice, rezultând episoade de astm sau bronhospasm. Inhalarea de fum în doze mari cauzează anxietate, sindromul ADD, hiperactivitate și crește probabilitatea apariției sindromului morții subite. Odată cu trecerea timpului, fumatul este asociat și cu cancerul.

Laptele matern luptă împotriva tuturor acestora, mai ales atunci când alăptarea se realizează exclusiv și pentru o perioadă lungă. Alăptarea este un factor de protecție împotriva infecțiilor urechii, infecțiilor respiratorii, alergiilor, astmului, sindromului morții infantile și a cancerului din copilarie. Acesta protejează, de asemenea, o mama fumătoare împotriva apariției cancerului la sân și ovarian.

Un studiu din Turcia, publicat în 2009, a examinat efectul fumatului pasiv în dezvoltarea și frecvența infecțiilor la copii și a clarificat dacă alăptatul acționează sau nu ca un agent protector împotriva efectelor fumatului.

Oamenii de știință au examinat 256 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 7 luni, ajungând la următoarele concluzii:

- Bebelușii mamelor fumătoare au avut de 9 ori mai multe infecții respiratorii;

- Bebelușii mamelor fumătoare care au ales să îi alăpteze au avut de 3 ori mai multe infecții respiratorii;

- Sugarii de fumători care nu au fost alăptați au avut de 15 ori mai multe infecții, în timp ce sugarii cu tați fumători care nu au fost alăptați, au dezvoltat de 40 de ori mai multe infecții;

-Bebelușii cu o mamă fumătoare au avut de 9 ori mai multe infecții ale urechii, iar avantajele alăptării au fost reduse la jumătate.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că stilul de viață al părinților fumători are un efect advers asupra dezvoltării copiilor și conduce la apariția infecțiilor urechii și celor respiratorii. Alăptatul susține dezvoltarea sugarilor expuși la fumatul pasiv și îi protejează de infecții. Conform acestora, fumatul nu ar trebui să fie permis în case cu copii. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui încurajată alăptarea, pentru a limita riscurile expunerii la fumatul pasiv.

Antioxidanții (cum ar fi vitaminele A, E, C) acționează protector în corpul uman, atenuând efectele negative ale substanțelor toxice. Un studiu știintific publicat în 2009 a examinat nivelurile de antioxidanti în sângele copiilor în vârstă de 6 luni. Ei au descoperit că nivelurile medii în sange ale acestor substanțe benefice au fost mai mici la copiii cu mame care au fumat, dar au fost mai mari în cazurile copiilor alăptați de mame fumătoare.  Cercetatorii au ajuns la concluzia că expunerea la fumul de țigară reduce semnificativ nivelul de antioxidanti în sângele bebelușilor, dar alăptarea poate ajuta acești copii prin prevenirea unei scăderi masive a acestor cifre. 

Cercetătorii britanici au analizat un grup de 1500 de copii pe o perioadă de 10 ani. Aceștia au descoperit că bebelușii care au avut probleme respiratorii au fost predispuși dezvoltării astmului în momentul în care au mers la școală. Alăptatul pentru o perioadă mai îndelungată de 3 luni reduce semnificativ riscul apariției astmului.

Mai mult, copiii care au fost expuși fumului de țigară și nu au fost alăptații, au dezvoltat mult mai ușor boli respiratorii, în comparație cu cei care au fumat pasiv, dar au fost alăptați. Cercetătorii susțin faptul că apariția astmului poate fi prevenită încă din copilărie dacă mamele aleg să alăpteze și să renunțe la fumat cel puțin în perioada sarcinii.

Nicotina nu este singura substanță dăunătoare copilului tău, iar fumatul pasiv nu face altceva decât să sporească apariția unor afecțiuni care pot fi evitate cu puțin efort. Informează-te corespunzător și alege varianta cea mai indicată pentru tine și copilul tău!

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI