Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2023-11-20 10:37:52 +0200 Convulsiile febrile apar când cel mic are febră Al 2-lea caz, când este obligatoriu să consultăm medicul

Al 2-lea caz, când este obligatoriu să consultăm medicul

Al 2-lea caz, când este obligatoriu să consultăm medicul 470 900
Convulsiile febrile apar când cel mic are febră

"Convulsiile febrile apar când cel mic are febră. De cele mai multe ori, convulsiile febrile afectează copiii între 6 luni şi 5 ani şi sunt cel mai frecvent întâlnite la copii mici, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 luni.

Apar prin creşterea rapidă a temperaturii corpului, însă nu reflectă valorile febrei. Sunt mai frecvente la anumite familii (mai ales la copiii ai căror părinţi au avut convulsii în copilărie), dar factorul cel mai important de apariţie a lor este imaturitatea creierului. Pe măsură ce creierul se maturizează, dispar şi convulsiile. 

Durata lor este în jur de 1-2 minute, dar pentru părinţi pare enorm de mult, de cele mai multe ori apar doar o singură dată. Trebuie diferenţiate de mişcările spastice din somn.

Cum se manifestă?

Corpul înţepenește, ochii se dau pe spate, mâinile şi picioarele tremură, copilul se învineţeşte, respiraţia pare cã se opreşte, face spume la gură, poate avea loc relaxare sfincteriană (copilul urinează şi eliberează materii fecale), copilul nu răspunde la stimulii din exterior şi nu-şi dă seama de ce se întâmplă.

Apelează la ajutor profesionist de urgenţă dacă:

•    convulsia durează mai mult de câteva minute;

•    copilul are dificultăţi la respiraţie sau i se schimbă culoarea feţei;

•    copilul pare letargic şi nu răspunde normal la stimuli;

•    copilul pare deshidratat.

Ce faci până chemi medicul:

a)    În astfel de situaţii copilul se așază pe o suprafaţă moale. Ca să nu se înece cu saliva, se întoarce copilul pe o parte sau cu faţa în jos, cu gâtul întins, se scoate cu un deget tot ce se aflã în gura copilului (mâncare, suzetã), îmbrăcămintea strânsă trebuie desfăcută și se noteazã durata convulsiilor. Trebuie să avem grijă ca sugarul să nu-și înghită sau să-și muște limba, de aceea se ţine degetul mare și arătătorul între maxilare introducând obrajii spre înăuntru;

b)    Este indicată scăderea cât mai rapidã a temperaturii cu paracetamol și comprese ude."

În articolul următor, vom vorbi despre al 3-lea caz când este obligatoriu să consultăm medicul, și anume vărsăturile.
 

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI