Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2024-01-09 17:33:28 +0200 5. Trauma Al 5-lea caz când este obligatoriu să consultăm medicul

Al 5-lea caz când este obligatoriu să consultăm medicul

Al 5-lea caz când este obligatoriu să consultăm medicul 470 900
5. Trauma

"Oricât de mult s-ar încerca evitarea diferitor accidente este imposibil ca totul să fie prevăzut, iar odată cu dezvoltarea copilului, creşte şi riscul de accidente.

Sunt inevitabile căzăturile la un copil care a început să meargă. Important este să evaluezi rapid situaţia, iar dacă este o simplă căzătură să-i zâmbești, să-i spui cuvinte liniștitoare. Astfel, plânsul îi va trece mai ușor.

 Traumatismele prin cădere (de la înălţime sau nu) sunt şi ele destul de frecvente. Într-o astfel de situaţie, fii atentă la partea corpului care a avut impact cu solul.

Exemple de traume:

•    Căderea în cap poate fi foarte periculoasă. Mai întâi de toate trebuie să verifici dacã se poate mișca copilul, pentru că prin căderi de la înălţimi mari se pot produce leziuni la nivelul coloanei cervicale (a gâtului) care necesită imobilizare înainte de venirea transportului specializat de urgenţã. Ulterior, se examinează dacă este conștient copilul, dacă dă ochii peste cap sau are convulsii. Copilul mai mare poate delira sau să nu recunoască persoane, poate să verse sau să cadă în somn profund; din păcate, acestea sunt semne de leziune a creierului;

•    În cazul impactului puternic la nivelul mâinilor sau picioarelor se pot produce fracturi. Într-o astfel de situaţie ar trebui să imobilizezi membrul respectiv cu o atelă sau să-l fixezi pe o suprafaţă tare până ajungi la un spital de urgenţă;

•    În cazul leziunilor superficiale care nu sângereazã foarte mult, se recomandã îngrijirea plăgii prin spălarea ei cu apă și săpun la început, apoi aplicarea unui dezinfectant (betadinã, rivanol, etc).După curăţarea rãnii se pune un pansament steril, iar dacă leziunile sunt mici se poate aplica un leucoplast;

•    În cazul rănilor profunde sau extinse prin tăiere sau înţepare, chiar dacă nu sângereazã foarte tare, se acoperã cu o compresã sterilă și se solictă examinarea și tratarea de medic. 

Momentul nu trebuie amânat pentru că plaga se poate infecta (uneori rana trebuie cusută). Atunci când sângerarea nu poate fi oprită prin compresiune sau este lezat un vas de sânge, este importantã legarea strânsă a membrului cu o curea / cordon, un pic mai sus de leziune. În aceste situaţii este importantă comprimarea vasului sanguin și prevenirea pierderii excesive de sânge."

Sperăm că v-au plăcut aceste teme și au fost utile informațiile oferite, iar noi, ne reîntalnim în articolul următor cu alte teme.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI