Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-05-19 16:43:46 +0300 Creierul unui copil este mult mai receptiv la vocea mamei sale decât la vocea altor femei sau chiar al unor persoane cunoscute, arată un studiu recent realizat de Universitatea Stanford. Puterea unei mame stă în… voce!

Puterea unei mame stă în… voce!

Puterea unei mame stă în… voce! 470 900
Creierul unui copil este mult mai receptiv la vocea mamei sale decât la vocea altor femei sau chiar al unor persoane cunoscute, arată un studiu recent realizat de Universitatea Stanford.

Regiunile creierului bebelușului care răspund mai puternic la vocea mamei se extind dincolo de zonele auditive. Pe lista acestora sunt incluse și regiunile care se ocupă de prelucrarea emoțiilor, de funcțiile sociale, determinarea factorilor relevanți și recunoașterea facială.

Foarte multe dintre procesele noastre sociale, lingvistice și emoționale reprezintă urmări ale impactului vocii mammelor noastre”, a declarat Daniel Abrams, coordonatorul studiului. „Însă, se cunosc surprinzător de puține detalii privind felul în care se organizează creierul în funcție de o voce foarte importantă. Nu ne-am așteptat ca vocea unei mame să aibă atât de ușor acces la mai multe sisteme diferite ale creierului.”

Preferința pentru vocea mamei

Zeci de studii și ani de cercetare au demonstrat faptul că vocea mamelor este întotdeauna preferată de către copiii lor. Un studiu clasic a arătat faptul că bebelușii de 1 an erau mai activi atunci când auzeau vocile mamelor. Însă, mecanismul din spatele acestei preferințe este încă nedefinit.

„Până acum, nimeni nu s-a uitat la circuitele neurologice care ar putea fi implicate în acest proces”, a declarat Vinod Menon, unul dintre cercetătorii studiului. „Am vrut să știm: Doar zona auditorie este cea care răspunde diferit sau sunt mai multe regiuni implicate?

Studiul a examinat 24 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12. Toți aveau un IQ peste 80, nici unul nu suferea de o afecțiune psihică și au fost crescuți de către mamele biologice. Părinții au răspuns unui chestionar standard privind abilitatea copiilor de a interacționa cu ceilalți. Înainte de începerea studiului, fiecare mamă a fost înregistrată în timp ce rostea 3 cuvinte fără sens.

„La această vârstă, când copiii și-au dezvoltat abilitățile lingvistice, nu am vrut să folosit cuvinte care ar putea avea un înțeles anume, deoarece s-ar fi activat un alt set de circuite al creierului”, a afirmat Menon.

De asemenea, două mame ai căror copii nu au luat parte la acest studiu au fost înregistrate rostind aceleași cuvinte care nu aveau o însemnătate anume, iar înregistrările au fost folosite în cadrul studiului ca metodă de control.

RMNul

Creierele copiilor au fost scanate prin intermediul unui RMN în timp ce ascultau înregistrările realizate în prealabil (pe cele cu mamele lor și pe cele de control). 97% dintre copii au fost capabili să identifice vocile mamelor în mai puțin de o secundă.

Cele mai implicate regiuni ale creierului în acest proces au fost cea auditivă, cea care se ocupă de gestionarea emoțiilor, regiunea care detectează și atribuie o valoare pentru recompensa stimulilor și zona care este implicată în procesul de recunoaștere facială.

Vocea unei mame reprezintă o sursă importantă de confort emoțional pentru copilul sau copiii săi”, a afirmat Abrams.

Acest studiu reprezintă un punct de plecare pentru investifarea deficiențelor de comunicare la copiii care suferă de autism. Echipa de cercetători plănuiește să demareze și alte studii similare care să se axeze pe analizarea copiilor cu autism.

Sursa: Sciencedaily.com  

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI