Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-05-16 15:25:15 +0300 Un alt factor important, dar deseori neglijat în reprezintă medicamentele care afectează fertilitatea unei femei mai mult decât se crede. Cum îți pot afecta medicamentele fertilitatea

Cum îți pot afecta medicamentele fertilitatea

Cum îți pot afecta medicamentele fertilitatea 470 900
Un alt factor important, dar deseori neglijat în reprezintă medicamentele care afectează fertilitatea unei femei mai mult decât se crede.

Orice femeie care plănuiște să aibă o familie sau un copil știe faptul că bolile cu transmitere sexuală, fibroza, greutatea în exces sau problemele cu tiroida pot afecta concepția. Însă, un alt factor la fel de important, dar deseori neglijat în reprezintă medicamentele care afectează fertilitatea mai mult decât se crede.

Cum afectează medicamentele fertilitatea

Sunt 3 moduri principale prin care medicamentele pot afecta infertilitatea și 2 dintre acestea aparțin strict femeilor, intervenind în procesul de ovulație și afectând receptivitatea endometrială la o sarcină. Al treilea mod prin care medicamentele pot influența fertilitatea este legat de producția spermatozoizilor.

Un medicament poate afecta abilitatea corpului unei femei de a ovula sau a unui bărbat de a produce spermatozioizi.

Durata impactului

Odată ce medicația este stopată, durează ceva timp pentru ca recuperarea corpului să fie completă, iar asta depinde de fiecare medicament în parte. Majoritatea medicamentelor sunt eliminate din sistem în cteva zile, însă pot afecta ovulația chiar și pentru câteva luni. De exemplu, o femeie care a făcut chimioterapie ar trebui să aștepte 3 luni înainte de a încerca să rămână însărcinată. De asemenea, corpul unei femei poate avea nevoie de 1-2 luni pentru a reveni la stadiul de fertilitate normal după stoparea administrării anticoncepționalelor.

             Medicamentele luate “după ureche” (cele care pot fi procurate fără prescripție medicală)

Sigur, cu toții știm că toate medicamentele au efecte adverse, însă asta nu ne împiedică să mai încercăm din când în când să facem pe medicii. Nu megem de fiecare dată la medic pentru a afla cauza reală a problemelor și cădem în tentația de a lua medicamente după ureche fără a ne gândi la consecințe.

Antiinflamatoarele – Da, sunt cele care te salvează atunci când durerile menstruale îți iau mințile. Însă, este important să fii informată și să știi că antiinflamatoarele au un efect minor asupra corpului, dar suficient de puternic pentru a interveni în ovulație.

Remediile natulare – Principala grijă legată de remediile naturiste este faptul că nu există foarte multe detalii în privința conținutului sau a procesării acestora. Plantele naturale conțin uneori substanțe care se pot comporta ca anumiți hormoni (extrogen și progesteron), ceea ce poate crea un dezechilibru hormonal și, evident, afecta fertilitatea.

                Medicamentele cu prescripție medicală

Steroizi – Aceste medicamente, inclusiv sterozii anabolici sau corticosteroizii (cortisol și prednison) folosiți pentru a trata astmul și lupusul, sunt concepute din testosteron și pot afecta serios ferilitatea. Mai mult, steroizii pot preveni eliberarea hormonilor necesari pentru ovulație și menstruație.

Tratamente psihiatrice – Antidepresivele sau anumite medicamente antipsihotice pot interfera procesul de ocvulație și pot cauza un dezechilibru hormonal datorită nivelului ridicat al prolactinei.

Antiepileptice (fenitonină, carbamazepină și valproat) - Pot afecta fertilitatea.

Medicația pentru tiroidă – În cazul afecțiunilor tiroidiene, este greu de găsit un echilibru, iar asta se face cu ajutorul medicului specialist și în timp. Astfel, dacă doza nu este una potrivită, nivelul prolactinei poate afecta fertilitatea.

Produsele pentru piele cu hormoni – Se recomandă evitarea celor care conțin estrogen sau progesteron, deoarece pot afecta ovulația.

Chimoterapia – Poate fi extrem de toxică pentru ovare, ceea ce poate avea ca rezultate infertilitatea permanentă.

Majoritatea doctorilor le recomandă femeilor, și nu numai, să evite folosirea medicamentelor în exces și să apeleze la sfatul medicului specialist ori de câte ori au nevoie, mai ales dacă doresc să rămână însărcinate.

Sursa: Parents.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI