Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2015-12-07 13:55:54 +0200 Ar trebui să cedezi atunci când copilul tău îți cere mai multă înghețată? Educație pentru o nutriție sănătoasă

Educație pentru o nutriție sănătoasă

Educație pentru o nutriție sănătoasă 470 900
Ar trebui să cedezi atunci când copilul tău îți cere mai multă înghețată?

Ar trebui să cedezi atunci când copilul tău îți cere mai multă înghețată? Ei bine, chiar dacă pe moment ai rezolva problema și ți-ai mulțumi copilul, este recomandat să adopți o altă strategie, care să îți permită să îi oferi copilului tău un stil de viață sănătos.

De câte ori nu ai văzut copii plângând în supermarket, la cinema sau într-un restaurant? De câte ori nu ai judecat părinții care păreau să nu fie impresionați de rugămințile copiilor?

Realitatea copiilor

Ei bine, adevărul este că de cele mai multe ori copiii sunt iraționali și dificili, având cereri exagerate. Mai mult, când simt că sunt în centrul atenției, aceștia au tendința de a duce lucrurile la extrem. În primii ani de viață copiii nu știu ce vor, ceea ce îi determină să își dorească totul. De foarte multe ori, părinții le oferă copiilor ceea ce vor, pentru a stopa o reacție exagerată. Astfel, se văd nevoiți să petreacă mai mult timp în parc sau să achiziționeze o jucărie inutilă pentru a liniști copilul.

Cum rămâne cu nutriția?

Însă, ce se întamplă atunci când copilul cere clar și răspicat dulciuri sau pizza în loc de mâncare sănătoasă? Nu poți interzice astfel de alimente unui copil, însă este indicat să limitezi pe cât posibil consumul exagerat de sare, zahăr și grăsimi. Astfel, cel mai indicat este să îi oferi copilului mâncare gătită acasă, iar în momentul în care luați masa în oraș să îl lași să mănânce ceea ce dorește, pentru a-i oferi libertatea de a alege.

Micul-dejun

Această masă trebuie să fie nelipsită din programul unui copil, deoarece lipsa micului-dejun conduce la o poftă mai crescută pentru mâncare nesănătoasă. Corpul are tendința de a compensa lipsa de energie prin intermediul zahărului și a grăsimilor, ceea ce duce la apariția problemelor de sănătate sau chiar a obezității în rândul copiilor. Ia micul-dejun împreună cu copilul tău și privește acest moment ca pe o oportunitate de a strânge la masă întreaga familie.

Pregătirea

Înainte de a ieși cu copilul în oraș asigură-te că este hrănit corespunzător. Nu este o idee bună să pleci la cumpărături sau la plimbare cu copilul flămând, pentru că va avea tendința de a pofti la dulciuri sau junk food. Nu uita să iei preventiv și câteva gustări sănătoase, în cazul în care copilului i se face foame. Fructele uscate, almondele, nucile sau alunele de pădure le poți transporta cu ușurință, fără a pune în pericol alimentația copilului tău.

Înțelegerea

Copiii reacționează mult mai bine atunci când înțeleg pe deplin o problemă. Dacă vei purta o discuție cu acesta pe baza alimentației și îi vei permite micile capricii din când în când, vei vedea că va fi mult mai dispus să coopereze. Copiii simt nevoia să fie tratați ca niște adulți, așa că cea mai bună soluție este aceea de a încheia un ‘contract’ prin care să se stabilească anumite reguli de la bun început. Este posibil ca rezultatele să fie vizibile după ceva timp, însă dacă rămâi fermă pe poziții, copilul va accepta într-un final condițiile.

Puterea exemplului

Toate sfaturile de mai sus nu ar avea nici un efect dacă nu ai adopta același stil de viață pe care îl impui copilului tău. Dacă interzici copilului tău sucurile carbogazoase, atunci nu este recomandat ca acesta să te vadă bucurându-te de un suc cu gheață într-o zi toridă de vară. Copiii tind să își imite părinții, alegându-i drept model de urmat în viață. Astfel, copilul va accepta mult mai ușor o gustare sănătoasă dacă te va vedea și pe tine consumând-o și nu doar oferind-o.

Activitățile și mâncarea

Pe măsură ce cresc, copiii asociază tot mai mult activitățile lor preferate cu anumite grupe alimentare. Adulții asociază filmele cu popcornul sau vizionatul unui meci de fotbal cu berea și pizza. Mergând pe același principiu, de cele mai multe ori copiii grupează consumul de ciocolată cu vizionatul desenelor animate preferate. Cea mai mare problemă în acest caz nu o reprezintă ciocolata, ci cantitatea pe care o consumă copilul. Încearcă să îi oferi o cantitate rezonabilă, pentru a nu fi tentat să mănânce pe durata întregului program.

Concluzii 

Nu există o soluție general valabilă pentru a-ți determina copilul să adopte un stil de viață sănătos. Învață să îți citești copilul, să îi cunoști nevoile și dorințele și să îi satisfaci o parte din ele, fără a-i afecta viitorul sau sănătatea în vreun fel.

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI