Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-03-28 16:55:09 +0300 Echipa “România, te iubesc!” a realizat un reportaj pe tema violenței domestice, o problemă prea puțin dezbătută într-o țară unde zeci de femei mor anual în urma bătăilor primite. Violența domestică – Moștenire de familie

Violența domestică – Moștenire de familie

Violența domestică – Moștenire de familie 470 900
Echipa “România, te iubesc!” a realizat un reportaj pe tema violenței domestice, o problemă prea puțin dezbătută într-o țară unde zeci de femei mor anual în urma bătăilor primite.

În prezent, România este codașa majorității clasamentelor în Uniunea Europeană, însă, atunci când vorbim de violența domestică, lucrurile se schimbă. Ne flăm pe locul 1 la acest capitol, iar statisticile demonstrează faptul că la fiecare 30 de secunde o româncă este agresată. Conform datelor oficiale, 3 din 10 femei din România au fost agresate psihic sau fizic, însă cifrele sunt mult mai îngrijorătoare, deoarece o mare parte din femeile abuzate nu depun plângeri.

Abuzurile lasă răni adânci, atât de ordin fizic, cât și la nivel psihologic, însă lucrurile nu se opresc aici. Anual, zeci de femei mor în urma bătăilor pe care le primesc de la partenerii de viață. Atât vecinii, familia și prietenii, cât și autoritățile nu se implică în stoparea acestor abuzuri, deoarece noțiunile de victimă și agresor sunt încă prost înțelese în România.

Reportajul realizat de Rareș Bogdan analizează problema violenței domestice din mai multe unghiuri. Pe de o parte sunt interogate victime ale abuzului fizic care vorbesc cu frică și resemnare despre situațiile prin care au trecut, dar și agresori care încearcă să își justifice faptele ascunzându-se în spatele geloziei sau dând vina pe abuzul de alcool.

Autoritățile sunt o parte importantă a acestui ciclu, având în vedere că au dreptul să se autosesizeze și să intervină în cazul unui abuz, însă doar dacă este vorba de minori sau dacă femeile, majoritatea victimelor, au avut nevoie de îngrijire medicală 90 de zile. Cristina Horia, specialist asistență socială, susține faptul că 90 de zile sunt prea multe, având în vedere că o fractură se remediază în aproximativ 2 luni sau chiar și o comă poate necesita mai puțin de 90 de zile de spitalizare.

Mai mulți militanți pentru stoparea violenței domestice au încercat să schimbe această lege, printre care și Simona Voicescu, cerând micșorarea termenului de la 90 de zile la 30, mai ales că România este singura țară membră UE unde numărul zilelor pentru îngrijiri contează.

Povestea integrală poate fi găsită mai jos.

Sursa: Stirileprotv.ro

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI