Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-03-14 16:50:03 +0200 Ești una dintre viitoarele mămici care se teme de faptul că deficiența de potasiu poate afecta dezvoltarea fătului? Ei bine, temerile tale nu sunt nefondate. Importanța potasiului în timpul sarcinii

Importanța potasiului în timpul sarcinii

Importanța potasiului în timpul sarcinii 470 900
Ești una dintre viitoarele mămici care se teme de faptul că deficiența de potasiu poate afecta dezvoltarea fătului? Ei bine, temerile tale nu sunt nefondate.

De fapt, medicii chiar recomandă femeilor însărcinate să nu excludă alimentele bogate în potasiu mai ales în perioada prenatală.  

Ce este potasiul?

Potasiul este un mineral vital care îmbunătățește comunicarea dintre mușchi și nervi, echilibrul electrolitic al corpului și ajută la dezvoltarea optimă a fătului. Însă, este important să ții sub control nivelul potasiului, deoarece un nivel ridicat poate conduce la hiperkaliemie (hiperpotasemie).

Importanța potasiului în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, corpul tău are nevoie de o anumită cantitate de potasiu pentru a funcționa normal. Aceast mineral vital ajută corpul să păstreze un echilibru hidric și electrolitic. Mai mult, joacă un rol important în contracția mușchilor, în transmiterea impulsurilor nervoase și a eliberării de energie din nutrienți vitali ca proteinele, carbohidrații sau grăsimile. Un nivel scăzut al potasiului în timpul sarcinii poate declanșa efecte adverse și conduce la complicații nedorite.

Având în vedere că volumul sângelui se dublează în timpul sarcinii, vei avea nevoie de o anumită cantitate de potasiu pentru a menține echilibrul chimic potrivit corpului tău. Mai mult, dacă vei consuma alimente bogate în potasiu vei putea preveni crampele care apar des în timpul sarcinii.

Doza zilnică recomandată de potasiu în timpul sarcinii

Majoritatea doctorilor recomandă femeilor însărcinate să consume în jur de 4.700 de miligrame de potasiu zilnic. În cazul mamelor care alăpteazp, doza recomandată este de 5.100 de miligrame. Însă, este indicat ca medicul pediatrul să decidă doza zilnică în funcție de istoricul tău medical și în urma unor analize.

Cauze ale nivelului scăzut de potasiu

- Alimentația;

- Vărsături persistente și diareea severă;

- Lipsa somnului;

- Transpitația excesivă.

Simptome ale nivelului scăzut de potasiu

- Constipația;

- Crampe musculare;

- Oboseală;

- Depresie;

- Amețeală;

- Piele uscată;

- Ritm cardiac anormal;

- Hipotensiune arterială.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nivelul scăzut de potasiu în timpul sarcinii duce la retenția de lichide. Acest simptom apare mai ales în cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Imediat ce identifici unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai sus, ia legătura cu medicul tău ginecolog pentru a determina nivelul de potasiu din sângele tău.

Tratament

Pentru a evita apariția unor astfel de complicații în timpul sarcinii, majoritatea doctorilor recomandă o dietă echilibrată și bogată în potasiu. Va fi nevoie să crești nivelul electrolitic la 2.000 de miligrame pe zi. Însă, cel mai comun mod de reglare al nivelului de potasiu îl reprezintă alimentația adecvată.

Alimente bogate în potasiu pe care le poți consuma în timpul sarcinii

  1. Cartofi (o porție medie conține 900 mg de potasiu). Poți consuma mai multe sortimente, având în vedere că toate conțin potasiu, fier, fibre, vitaminele B6 și C care ajută la dezvoltarea copilului tău. Evită să prăjești această legumă, deoarece nivelul caloric este extrem de ridicat. Poți consuma cartofii fierți, copți sau sub formă de supă cremă.
  2. Roșii uscate la soare (o ceașcă oferă 1.800 mg de potasiu). Poți obține potasiu și din tomatele proaspete, însă pentru o cantitate mai mare, poți încerca roșiile uscate la soare. Acestea sunt sărace în calorii și conțin fibre și vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
  3. Fasole roșie (o ceașcă echivalează cu 600 mg de potasiu). Poți consuma fasolea roșie fiartă, în salată sau în mâncăruri gătite. Totodată, fasolea Pinto, albă și lima sunt bogate în potasiu.
  4. Fructe uscate (o ceașcă conține 1.500 mg de potasiu). Fructele uscate sunt ideale și pentru satisfacerea poftei de dulce, una din cele mai mari “probleme” ale femeilor în timpul sarcinii.
  5. Bananele (o banană oferă 400 mg de potastiu). Totodată, acestea conțin din belșug fibre, vitaminele B6 și C. Portocalele, kiwi și căpșunile sunt alte fructe bogate în potasiu.

ATENȚIE!

Femeile însărcinate care au nivelul potasiului sub medie trebuie să consulte întotdeauna un medic specialist înainte de a lua suplimente.

Orice medicament trebuie administrat cu atenție, deoarece o doză greșită de suplimente poate conduce la declanșarea problemelor cardiovasculare.

Dacă nivelul potasiului este scăzut, evită activitățile fizice extenuante, deoarece pot fi dăunătoare sarcinii.

Sursa: Momjunction.com

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI