Romania
info@babyspace.com.ro +40 21 203 89 69
2016-04-28 16:08:31 +0300 Studiile arată că muzica ajută bebelușul să devină mult mai ager în gândire și îmbunătățește în egală măsură discursul acestuia. Muzica și dezvoltarea bebelușului

Muzica și dezvoltarea bebelușului

Muzica și dezvoltarea bebelușului 470 900
Studiile arată că muzica ajută bebelușul să devină mult mai ager în gândire și îmbunătățește în egală măsură discursul acestuia.

Cercetătorii americani au afirmati faptul că expunerea îndelungată a unui bebeluș la ritmuri muzicale îl poate ajuta să se adapteze mult mai ușor schimbărilor. Patricia Khul, autorul studiului a declarat:

“Bebelușii se dezvoltă într-o lume complexă în care sunetele, luminile și senzațiile variază constant. Scopul bebelușului este acela de a identifica anumite tipare ale activităților pentru a putea prezice ceea ce urmează să se întâmple. Percepția bazată pe tipare este o abilitate cognitivă și prin îmbunătățirea acesteia se pot reține anumite aspecte.

Activitățile muzicale pentru dezvoltare sunt populare mai ales în Marea Britanie și în SUA, însă până în prezent nu a fost identificată o dovadă clară a faptului că acestea sunt benefice.

Dr. Khul de la Universitatea din Washington, a studiat în laboratorul său 39 de bebeluși care au participat în cadrul a 3 sesiuni muzicale în decursul unei săptămâni. Jumătate dintre bebeluși s-au jucat cu părinții în timpul sesiunii muzicale, legănându-se pe genunchii părinților și încercând să țină ritmul cu ajutorul palmelor. Ceilalți s-au jucat cu mașinuțe, figurile și alte jucării, fiind activi și sociabili, însă fără a detecta muzica.

După o lună de sesiuni muzicale, bebelușii au fost testați pentru a determina cât de bine pot procesa sunetele. Au ascultat o mulțime de serii muzicale și sunete, în timp ce activitatea cerebrală era monitorizată.

Sunetele urmăreau un anumit tipar, însă, din când în când, notele sau silabele erau distorsionate. În urma monitorizării cerebrale, s-a determinat faptul că ambele grupuri de copii (atât cei care au acționat în funcție de muzică, dar și cei care nu au făcut-o) au detectat schimbările din cadrul sesiunilor muzicale.

Astfel, cercetătorii sunt de părere că activitățile muzicale facilitează procesul de detectare a tiparelor pentru bebeluși, aspect care ar putea fi extrem de folositor în învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical.

Dr. Khul a afirmat: „Experiența muzicală are potențialul de a dezvolta abilitățile cognitive care le permite bebelușilor să detecteze și să reacționeze rapid la tiparele mediului înconjurător, aspect care este extraordinar de important în lumea complexă în care trăim.”

Totodată, aceasta a adăugat că o mulțime de studii variate au făcut conexiunea între abilitatea unui copil de a învăța să cânte la un instrument și impulsionarea funcțiilor creierului. Așadar, cei care detectau stimulii și reacționau mai rapid, aveau șanse mai mari să devină muzicieni.

Ultimul studiu demonstreează faptul că expunerea periodică a bebelușului într-un cadru muzical nu poate aduce decât beneficii, indiferent dacă acesta are sau nu talent în această direcție.

Sursa: Dailymail.co.uk

Comentarii

Neutral avatar

Articole similare


PARTENERI